Nézd meg a koncertek plakátait >
Nem vagy belépve! (Lépj be vagy regisztrálj!)
MA: 20 
¦21¦22¦23¦24¦25¦26¦27¦28¦29¦30¦01¦02¦03¦04¦05¦06¦07¦08¦09¦10¦11¦12¦13¦14¦15¦16¦17¦18¦19¦20¦21¦22¦23¦24¦25¦26¦27¦28¦29
Hunderground
Itt vagy most: Hunderground | Zenekarok | Paraziták | Biográfia
Paraziták (HU) Biográfia
Stílus: Punk, Punk rock, Grunge

A PARAZITÁK SZTORI :

1993:

Az egész történet,még valahol 1993 elején kezdődhetett,amikor a Budai -azóta már megszünt- Skála épületében voltam ,a Szász Ferenc Szakmunkásképzőm gyakorlatán.
Akkor mutattak be ugyanis Hábel Tamásnak "Dazsi"-nak(31).Bár akkor még a Depeche Mode volt rá jellemző.
Már egy évvel korábban is írogattam szövegeket unalmas perceimben-Unalom,Halál,Rendőrdal címekkel-és a zenekar alapítás is bennem volt,de nam aktivizáltam magam túlzottan a célért,bár a "Rendőrdal" elég nagy elismerést váltott ki ismerettségi körökben,és akkor nem tünt álszent dicséretnek.
Egy időben ,elég sűrűn járogattam le a lakótelepünktől nem messze lévő ,másik lakótelep,egyik játtszóterére,ahol mindíg találkoztam volt osztálytársakkal,meg ismeretlen arcokkal.
Ekkor már rebesgették,hogy a Dazsi átváltott punk-ba.
Aztán

-1993 JÚLIUS-ában,egy hasonló sétára indultam,hogy felkeressem a társaságomat,el is jutottam a játtszótérig,ahol egy bokor mögül már hallatszott az ismerős,és a kevésbé ismerős arcoknak a dumcsizása.
Odamentem,lekezeztem a brigáddal.Pintér Laca volt ott,aki általános beli osztálytársam volt,és akivel együtt buktunk vissza 5. osztályba 1989-ben,és a szobályában hallottam 1991 nyarán szipózás,és borozás közben,a Kontroll Csoportot,és az Albert Einstein Bizottságot először.A többiek,azok a Hullár Csabi-szintén volt osztálytárs-,a Miháczi Zsuzsi-egy időben nagyon jó barátom-,a Dazsi,és a SHITHEADS zenekarból a gitáros Tóth Laca -Isten Nyugosztalja-,az Ágai Péter,alapító ,basszista,és a Zsül,aki a dobosuk volt.Ők akkor ha minden igaz,akkor az első koncertjükön voltak túl.
Elkapott az ihlet ,hogy lepaktáljak velük,de mint kiderült,már énekesnőjük is volt,a Keti ,aki 1994-ben a barátnőm is volt.
Őszintén szólva a Dazsi az Aurórás pólója miatt ,nem igazán volt színpatikus-szinte kb 5 számom van tőlük,az is az 1. hivatalosan kiadott kazijukról-mivel mindígis az Auróra Cirkáló volt a rohadt nagy kedvencem,ahol még nem a Vigi énekelt.
Pár találkozás után,amikor feldobtam a zenekar témát,ő lelkesen jelentkezett a közös bandába."Na végre-gondoltam magamban-,megvan az emberem"
Ő lesz a basszista,a Pintér Laca a dobos,én pedig a gitáros,énekes.
Sokáig csak tököltünk a hangszerek beszerzésén-Dazsinak 5000.- Forintos basszus gitár,nekem húrok nélküli szóló gitár-,és igazából a hangszereken senki sem tudott még játtszani.Próbahelyként is először a panel házunk pincéjét akartuk kiválasztani,de a beszigetelése miatt-hogy senki se ugasson az esetleges zajokért-ez is kissé problémás volt.
Az egyik közös ,játtszótéri összejövetelnél,már felvetődött a zenekarnév választása is.
Ilyen ötletek voltak,hogy : Abroncs,Rozsda,Emberi Roncsok,A Hetedik Kábel,a PARAZITÁK,a Herpesz-mit ad Isten ,évekkel később ismertem meg ezt az 1984-es mocsok jó Punk bandát-,és végül WA.R.S.,vagyis Washington Rat Skins (Washingtoni patkány skin-ek),de még nem konkretizáltuk le.
Akkoriban már egyre több szöveget írtam,a zeneírással is foglalkoztam,de utóbbi valahogy spontán,nem ment.
Első számunk a "Halál" című lett volna,de semmi nem lett belőle.
-1993 OKTÓBER-ében ,már megvolt a "Neo világ",és a "Politi-Kuss" című számunk, zeneileg és szövegileg is.A szövegeket én írtam hozzá,a "Neo világ"-nak pedig a zenéjét is.
Igazából soha nem tudtam egy akkordot sem lefogni a gitáron,de ezek a számírások úgy történtek ,hogy a felső két húrt lefogtam ,lóugrásban tologattam az ujjaimat a húrokon,és ha valami érdekes kijött,akkor leírtam,hogy hanyadik boundot fogtam le a gitáron,hogy mennyit pengettem rajta,és később ha elővettem a papírt,egy idő után beugrott a zenei téma,megmutattam az aktuális gitárosunknak,az meg át tette az egészet akkordokba.
-1993 NOVEMBER 11.-én -pont ma! 15 éve-egy Shitheads koncerten,már álltam a színpadon,és elénekeltem az egyik nótájukat.Ez volt a legelső ,közönség előtti megnyilvánulásom.

1994-ES KONCERTEK :

-1994 JANUÁR 10.-én hétfőn, elkezdtem vezetni egy Zenekari Naplót,és addígra már dobfelszerelés,rendes gitár,és egy próbahely volt konkrétan meg,de igazából július óta még egy próbánk sem volt.
-JANUÁR 26.-án pedig végre konkretizálódott a PARAZITÁK név.
-JANUÁR 28.-án,a Józsefvárosi Művelődési Házban a 3. Shitheads koncerten,pedig már a Neo Világot játszottuk is,-a Keti ült a dobok mögött-és bár a magnókazetta lejárt,és épphogy valami fölfért rá aszámból,de mivel ez volt az első zenekari megnyilvánulásunk,ezért a két évvel későbbi posthumus koncert kazettánkra,már a hangulata miatt is rá kellett tennem.
-MÁRCIUS 22.-én már jöttek információk az Ágai Petin keresztűl a későbbi gitárosunkról az Aros Zoliról (31),és a dobos,Hatházi Andrásról.
-ÁPRILIS 7.-én pdig a Zolival már próbáltunk is a lakásunkon két álala írt dalt,ami fel is lett véve magnóra.
A próbahelyünk hamarosan,a Budaörsi Gergő pincélyében volt.

-1994 ÁPRILIS 08.-án-szintén a Budaörsön lévő-Víg Szakáll Kocsmában meg lett tartva a legelső nyilvános koncertünk.Felléptek még a Shitheads,a mass Grave,a Huffnagel’s,és a Buzi Dafkor.
Ez a koncert már kerek perec magnóra lett véve,és bár a közönség nagy részét,inkább a baráti társaság tette ki,de annyira hangulatos volt az egész buli,hogy az hihetetlen.A Ramones "Beat on the Brat"-ját,és az ETA zenekar "Warhead"-jét már játszottuk is feldolgozásként.
Hajnalban valamikor,hazafelé sétálva az M7-en,az egész brigádunkat,egy Volánbusz sofőrje hozta be Budapestre,és Kelenföldön búcsúztunk el egymástól,a volt Osztyapenkó szobornál.
Másnap 9.-én,pedig tele volt vele a TV,és a rádió,hogy előző nap éjszaka, Kurt Cobain-az akkoriban beindult Grunge zenei mozgalom ,Nirvana zenekar általi beindítója,ami hihetelenűl sikeres volt- öngyilkos lett.
"Nna-gondoltam-akkor a gyerek ezáltal ,átadta a stafétabotot."
Az első koncertünk tehát lezajlott,de a Hatházi Andris,már rebezsgette,hogy vele ez volt egyben az utolsó is.
-ÁPRILIS 13.-án, már hallottunk infókat az Andristól a későbbi végleges dobosunkról,a Farkas Viktorról, és így a június 9.-ei próbánk,már vele lett felvéve,mivel az Andris közben otthagyott minket.

-1994 JÚNIUS 18.-án ,a Budaörsi próbahelyünkön-ami koncertek szervezésére is fasza volt,mivel hatalmas befogadó tere volt-megtartottuk a második koncertünket.
A koncerthet rohadt jó plakát is készült,videóra és magnóra is fel lett véve,és a Shitheads,a Paraziták,és az Érdi Ezeklétrákagresszívekők léptek fel.
A koncertnek pedig a "JÉZUS A KERESZTEN HENYÉL FESZTIVÁL" nevet adtuk,valószínűleg az Exploited zenekar ,"Jesus is dead" albumának a borítója miatt.De a koncert még szintén,inkább magán szervezésű,haveri buli volt,viszont a CPG zenekar "Cselszövő" című számát itt lehet először,élőben hallani a zenekartól.
Az akkoriban még működő Fekete Lyuk,akkor már III/III néven futott.

-1994 SZEPTEMBER 8.-ára végre sikerült összehozni a legelső -úgymond-nyilvános koncertünket is a III/III-ban.Felléptek még a már ismert bandákon kívül a Gecizők és a Barackca.
Összesen ez volt ugye a harmadik koncert.Viszont ez volt az ,amikor már nemcsak haverok jöttek el,hanem egy közismert,gyakran látogatott klubhelységben léptünk fel,és az akkoriban mégcsak névről,és minimális zenéről ismert Gecizők-kel is akkor találkoztam először személyesen.
A Pozsonyi Ádám, "Bucó" (39),Genyó Szívó Disztroly fanzinját viszont már elég jól ismertem,és lelkes olvasója voltam,úgyhogy meg kellett magamnak nézni a gyereket élőben,és gondoltam,hogy gratulálok is neki az újságjához.Ez meg is történt a koncerthelység, színpad nögötti,készülődő helyiségében,és a gratulációm,és kézrázásunk után visszahívott magához,és elkezdtünk beszélgetni.Innentől kezdve pedig elég jól megismerkedtünk.
Ha jól emlékszem a koncert nem épp a legjobbra sikeredett,de szintén meg lett örökítve magnókazettán,fotókon,és videón is.
A plakátja a mai napig ki van rakva a ruhás szekrényem ajtajának a belső oldalára,és elvileg az Üveges Csirkeszemek is fellépett volna,de a koncertjük az elmaradt,és nem is hallottam őket soha,holott fő zenekarként az ő nevük volt kiemelve a plakáton.

-1994 OKTÓBER 7.-én, immár a negyedik,de szintén nyilvános koncertünket tartottuk meg szintén a III/III-ban.

-1994 OKTÓBER 27.-én -szintén a volt Osztyapenkó szobortól nem messze lévő-Meckhvart András Iskolában került sor az ötödik fellépésre,bár az ott készített fotók alapján,itt inkább csak haverokból állt a közönség,viszont a színpad elejét befedő "PARAZITÁK-PUNKS NOT DEAD" felíratú hatalmas lepedő,még a mai napig megvan szép emlékként.

-1994 NOVEMBER 12.-én,szintén a III/III-ban léptünk fel.Az itteni fellépők még a Leguán,a Gusztustalansz,a Burle Büble,a Nagyárpi-vagy Pinagyár-a Gecizők,és a Barackca volt.
Ezek a koncertek általában kissebb-nagyobb sikereket értek el,viszont az előadásunk is hol így-hol úgy sikerült,holott a próbáink elég aktívan mentek egész fennállásunk alatt.
Ez a koncert volt ugye a hatodik a sorban.Pár nappal később,viszont nagy örömünkre:

-1994 NOVEMBER 26.-án az Érdi "Borgödör" nevű klubban ,megtarottuk a hetedik bulinkat.Kisérő bandaként a Shitheads-el,és a Létrákkal.
Ez a koncert is fel lett véve magnóra,és egész jól sikerült.A későbbi "Rendőrdal" című számunkat akkor még "Rendőr bácsi" címen játszottuk,és ez volt az a számunk aminek a zenéjét a THE ADICTS nevű angol ős punk zenekar zenéjére írtuk,és a CPg "Cselszövő" című számát is elég aktívan nyomtuk.
Itt már volt egy "Welcome" című instrumentális felvezető számunk is,és ezen a koncerten játszottuk az egykori NIRVANA zenekar "Molly’s lips" című számát is,amit a Zoli énekelt,hiszen a zenekarból ő lett fanatikus Grunge rajongó.
A dobosunk ,a Viktor hasonló cipőben járt,bár mindígis alig beszélgetten vele,és ha jól sejtem akkor a punk zenei stílus sem volt meg benne túl aktívan,ráadásul hosszú hajú gyerek volt.
A koncert az elég sikeresen végződött,de a korai,sokkal pozitívabb hangulat már sajnos nem csengett úgy le ahogy annak kellett volna.

-1994 DECEMBER 23.-án pedig megint a III/III-ban,megtartottuk a nyolcadik,és egyben az utolsó koncertünket.Kisérő zenekarként itt szintén a -az akkoriban még kevésbé ismert-Barackca,a Leguán,és a Nagyárpi lépett fel velünk.

Akkoriban már egyre ritkultak a próbák,a zenekar tagok is egyre távolság tartóbbak lettek egymással szemben,amíg a Zoli inkább a Viktorral töltötte az idelyét,addíg én a Dazsival.
Eleinte ugyan csak felvetődött a téma a felbomlásról a dobosunk,a Viktor részéről,de
-1994 DECEMBER 31.-ére pontot tettünk a zenekar végére.
Mivel nekem a PARAZITÁK volt a legelső,és így az egyik legfontosabb zenekarom is,ezért rendkívül sajnáltam a dolgok alakulását.A volt gitárosunk ,a Zoli,és a dobosunk,a Viktor ,ekkor viszont már teljesen a Grunge stílus felé orientálódtak.Utólag is jöttek infók 1995 februárjában,hogy kettesben,másokkal kiegészülve,PUNK FLOYD vagy PISTIKE A VÉRZIVATARBAN néven folytatták a zenélést,-inkább a Grunge stílusban-de hogy igazából lett-e belőle bármi is,arról fogalmam sincs,mivel az 1994-es év végével,totálisan megszünt a kapcsolat tartás egymással.
A fentiekhez hozzáfűzve,még csak annyit,hogy magára a PARAZITÁK-ra,mivel a számok 95 %-át a Zoli írta, zeneileg,inkább az energikusabb ,nyomulós Grounge volt a jellemző,a punk,ezen a téren csak minimálisan érződött,annak ellenére,hogy abszolút punknak számított a zenekar.Viszont a viszonylagos koraiságát tekintve ez talán érthető,és begbocsájtható,mivel tényleg akkoriban jött be a Grunge stílus,és az abszolút valahol a punkban gyökerezett,csak immár a ’90-es évek zenéjeként.
Mi a Dazsival szintén gondolkoztunk egy új banda folytatásán,és így 1995-re ez lett a részünkről az ERKÖLCSRENDÉSZEK.Ennek a banádnak a dolgairól is olvashattok a Hunderground weblapján.
Végezetűl pedig :

1995 :

Még az előző év szeptemberében,rebesgették,hogy a Bucó készíti a válogatás kazettájának az 1. részét,de ez csak fél év múlva,
-1995 MÁRCIUSÁBAN készült el,és aPARAZITÁK a "Várj még" című számmal szerepelt rajta.
Nem utolsó sorban pedig a legendás,rohadt jó QSS, a PINA,az IFJÚGÁRDISTÁK,a GECIZŐK,-az életem első punk koncertjeit adó :) FŐ.S.PED,és a már jól ismert,kissé Darkos EZEKLÉTRÁKAGRESSZÍVEKŐK,és a SHITHEADS is szerepeltek rajta.
Utóbbiról még annyit,hogy az Ágai Petinek ÖRÖK HÁLA,mivel ő mutatot be a volt gitárosunknak az Aros Zolinak ,fél év tökölés után.
-1995 MÁRCIUS-a pedig még több dologról is szólt.
Például akkor került kiadásra az első-és utolsó-PARAZITÁK posthumus demó,akkor kaptunk kemény kritikát az éppen megjelenő Matula fanzin 1. számában,és akkor került ki nyilvánosan egy újságcikk,és fotó a PARAZITÁK-ról a Móriczka nevű humor lapban,bár itt a cikk ,a végén már feldobta a témát,hogy igazából nem is létezik a banda,és hogy csak az újra működéshez keres tagokat.
A cikket valahogy én hoztam össze,de eddíg még seholsem láttam.Már úgy értve,hogy még a neten sem.
Szevasztok : 7.

Paraziták hírek
2008. december 13., szombat, 12:58
Nos ,álljon itt némi információ a volt PARAZITÁK zenekar tagjairól,hogy manapság  ...
Adatok
Punk, Punk rock, Grunge
http://www.hunderground.hu
herczegpeter@freemail.hu