Nézd meg a koncertek plakátait >
Nem vagy belépve! (Lépj be vagy regisztrálj!)
MA: 26 
¦27¦28¦29¦30¦01¦02¦03¦04¦05¦06¦07¦08¦09¦10¦11¦12¦13¦14¦15¦16¦17¦18¦19¦20¦21¦22¦23¦24¦25¦26¦27¦28¦29¦30¦31¦01¦02¦03¦04
Hunderground
Itt vagy most: Hunderground | Zenekarok | Tóth Zoltán (Republic 1990-2013) és a Köztársaság Park | Biográfia
Tóth Zoltán (Republic 1990-2013) és a Köztársaság Park (HU) Biográfia
Stílus: -

Tóth Zoltán (a Republic együttes alapító tagja, korábbi gitárosa) a zenekar egyik fő dalszerzőjeként a 23 év alatt közel nyolcvan dalt írt (és két filmzene albumon hagyta keze nyomát, valamint Halász Juditnak és Andorka Csillának is írt dalokat), ezek nagy részét teljes egészében, szöveggel, meghangszerelve, egyedül feljátszva, és így számos slágerrel és maradandó alkotással gazdagította a Republic életművet. De nem csak dalszerzőként ismerhettük meg Őt, hanem a "Bartók+Európa 2010" rendezvényre készülve Zoli hangszerelte át a Republic slágereket nagyzenekari megszólalásra, hangjegyről hangjegyre megírva a szólamokat, hogy azok majd együtt adják ki minden pillanatban a megfelelő összharmóniát az elektromos hangszerekkel...

Bódi László Cipő márciusi tragédiája után Zoli nem csatlakozott a zenekar folytatásának tervéhez, mivel azt nem érezte méltónak a Republic örökségéhez, így az új énekessel felálló formációt inkább hátrahagyva, a szólópályafutás mellett döntött. Ennek eredménye a GrundRecords gondozásában 2013. október 18-án megjelent 12 saját dalt tartalmazó Húsvéti hó című album, melyen már az időközben megalakult Köztársaság Park zenekar munkája is hallható.

Zoltán János (Rockinform) így ír az albumról:

"Már a Republic 23 éve alatt megismerhettük a gitáros Tóth Zoltán zeneszerzői, szövegírói és hangszerelői képességeit. Kijelenthető, hogy Zoli és Cipő alakították ki a hazai popzenei paletta egyik legérdekesebb, senki máséhoz nem hasonlítható beatzenei soundját. A Republic osztódásával óriási veszteség érte a popzenei társadalmat. Olyan egyediséggel és érzésvilággal készítették a pop, a rock, a folk és a beat határmezsgyéjén mozgó lemezeiket, amire más képtelen lett volna. Ismert, Cipő halála után Tóth Zoli kivált a Republicból, és szóló útra lépett. Mint ahogy várható volt, már első hallásra is megállapítható: debütáló lemeze rendkívül tiszta hangzású, egyéni zenei és szövegvilág. Szavakkal kifejezhetetlen bölcsesség árulkodik a dalszövegekből. Zoli birtokában van valamiféle puszta létezésen túlmutató dolognak. A Húsvéti hó ezt a dolgot fogalmazta meg tucatnyi vadonatúj dalban. A muzsika hamisítatlan Tóth Zoltán, a jól ismert fanyar melankóliával, szépen kimunkált dallamokkal. Az alapvető zenei tartalmak megtartásával azonban a zene keretei jóval kiszélesedtek. Erre már a Republicban is tett kísérletet, ám ennyire szervezett és komplex formában most, első szólólemezén sikerült. A dalok amennyire tartalmasak, annyira könnyen befogadhatóak, azonban olyan lelki identitást fogalmaznak meg, amelyek mélyen érinthetik a hallgatót. Nem szívesen emelek ki egyetlen dalt sem a hibátlan ívvel felépített alkotásból, ám a Felfedezni várost (Úgy légy szép) ballada esetében kivételt kell tennem, ugyanis Cipő énekli. Zoli rendkívül korrekten búcsúzik egykori barátjától és zenésztársától. A Húsvéti hó tökéletesen teljesítette a célt, régen esett meg, hogy egy új albumot az elejétől a végéig figyelmesen, fenntartások nélkül hallgassak meg. De másképp is fogalmazhatok, az idei év legkellemesebb íncsiklandozó meglepetése, egyben az év eddigi legjobb új lemeze. A nagyérdemű eldöntheti, hogy igazam van vagy nincs, de azt is, hogy ad-e Zolinak esélyt ennek az anyagnak a meghallgatásával. Én már megtettem."

2014 év végén egy gyönyörű lírai dallal örvendeztetett meg minket a szerző, melynek klipje itt látható: https://www.youtube.com/watch?v=SzzUvDBaVik

2015. május 5-én megjelent második szólóalbuma.
A BOLHAPIAC TÜNDÉREI avagy "A Mosolygó Idő szimfóniája" Tóth Zoltán András hangszeres albuma, elektromos, ütős, népi és klasszikus hangszerek felvonultatásával.

Tracklista:
I. Ártatlan mezők 1. (Innocent Fields 1.)
II. Ártatlan mezők 2. (Innocent Fields 2.)
III. Vissza a ködös hazába (Back to the Misty Homeland)
IV. Kifelé a sötét erdőkből (Out of Dark Forests)
V. Szélfúró (Wind Driller)
VI. Szabad vizeken (On Free Waters)
VII. Végtelen lépcsők (Endless Stairs)
VIII.Világ felett győztes (Overcoming the World)
IX. Holdesküvő (Moon Wedding)
X. Élnek! (They live!)

"Szeretem a dal műfaját és nagyra értékelem. Magasrendű költészet, ötletes dallamokon- ha jó a dal, akkor ez a recept. Szöveg és zene egymás támogatásában és egyben korlátozásában. De mi történik, ha a szöveg (természetes) korlátját kivesszük és a zenét ’magára hagyjuk’? Mi fejlődik ki belőle, ha saját törvényei szerint bomlik ki egy összetettebb, színgazdag formában? Engedje meg most ezt a rendhagyó megközelítést a ’hivatalos’ zeneszemlélet. Lássuk, hogyan lehetséges a ’dalműhely’ eszköztárának módosításából egy rendhagyó szimfónia."

A lemezen közreműködött:
Tóth Zoltán András - Vonós partitúrák és elektronikus eszközök - hangszerelés. Elektromos és akusztikus gitárok, basszusgitár, billentyűk, ütősök és mandolin.
Szűcs Dóri - népi hegedű
Gulyás Ferenc - tekerőlant, furulya
Veér Bertalan - hegedű
Flea Market Orchestra

Zoltán János rockzenei szakíró albumismertetője:
A BOLHAPIAC TÜNDÉREI tele van misztikus ugyanakkor konkrét hangokkal, fordulatos dallam kompozíciókkal, amelyek talán kicsit túlságosan is nyugodtak ugyanakkor vibrálóak, de pont ez a lemez anyagában az esszencia.
A lebegős hangzás távoli szférák zenéjéhez hasonlít leginkább. Újra rá kellett döbbennem, hogy a gitár, basszusgitár, dob, billentyűk összhangzása ugyan puritánnak tűnhetnek, valójában Tóth Zoli második alkotói korongján óriási hangskálán tudta megszólaltatni. A lemez hangulatához nagymértékben hozzájárul a népi hegedű (Szűcs Dóri), a hegedű (Veér Bertalan) valamint a NOX és a Republic koncerteken már ismerős Gulyás Feri által megszólaltatott tekerőlant és furulya. A felsoroltak mellett érdekes kiegészítő hangzást ad a Flea Market Orchestra.
A lemezanyag zenei élmény csúcspontja a vége, mely virtuóz szerzemények közepette kerettel szolgál a rendkívüli zenei képzettségről, a hangszeres tudás magasiskoláját nyújtó alkotóról.
A kiemelkedő tehetséggel megáldott énekes – gitáros - szerző nem csak korábbi Republicos örökségét ápolja, hanem – és főleg - egyre kiteljesedő egyéniségét is beleadta a kompozíciókba. A lemezen hallható tíz tétel következetes és szép egységet alkotva olyan értelemben működik, mint egy szimfónia, melynek tételei vannak, de maga a mű mégis komplett egésszé áll össze (koncept).
Zoli érdekesen tarkítja az "otthon tanultakat" a modern hangzásokkal egy nem mindig könnyen emészthető, ugyanakkor teljesen egyéni és eredeti stílust alkotva.
Aki ilyen meglepő zenéket szólaltat meg maga is eggyé válik ezzel a vibráló sokszínűséggel és zenei szépséggel.
A korong második alcíme: "elektromos és akusztikus hangokból", az új lemezanyag meghallgatása után jöttem rá frappáns meghatározás. Érdekes és érdekfeszítő társasjáték, a mosolygó idő szimfóniája.

https://www.facebook.com/abolhapiactunderei

Tóth Zoltán (Republic 1990-2013) és a Köztársaság Park hírek
2017. július 20., csütörtök, 19:48
https://leanderpark.wixsite.com/toth
2017. május 2., kedd, 19:37
https://www.youtube.com/watch?v=U2uNofru3sI
2017. január 7., szombat, 14:53
https://www.youtube.com/watch?v=IS5VzVQCCtY
Adatok
-
http://www.facebook.com/tothzoltanrepublic/
dantian1968@gmail.com