Nézd meg a koncertek plakátait >
Nem vagy belépve! (Lépj be vagy regisztrálj!)
MA: 20 
¦21¦22¦23¦24¦25¦26¦27¦28¦29¦30¦01¦02¦03¦04¦05¦06¦07¦08¦09¦10¦11¦12¦13¦14¦15¦16¦17¦18¦19¦20¦21¦22¦23¦24¦25¦26¦27¦28¦29
Hunderground
Itt vagy most: Hunderground | Zenekarok | AVATAR zenekar | Biográfia
AVATAR zenekar (HU) Biográfia
Stílus: Hard rock, Rock, Heavy metal

Az igényes, dallamos hard rockot játszó AVATAR-t 2006 februárjában alapították fiatal, Budapest környéki muzsikusok, s a zenekar 2006 áprilisában adta elsõ koncertjét a fõvárosi Rocktogonban.
A zenekar folyamatos koncertezés mellett készítette el a Forog a gép címet viselõ, hét saját számot tartalmazó demo-CD-t, melyet 2006 augusztusában rögzítettek házi körülmények között. A pesti klubozások után, 2007 márciusában sor került elsõ vidéki koncertünkre is, Miskolcon, a Hard együttes vendégeként.
2007. pünkösd vasárnapján Dunakeszin nagy sikerû szabadtéri koncertet adott a zenekar a gyermeknapi rendezvénysorozat záróestéjén.Ezt követték a nyári fellépések az Alhana-táborban, a pécsi Rockmaratonon, a miskolci JMB Fesztiválon, a nagytarcsai rockfesztiválon, illetve a szabadkai Kisstadionban, nagy közönség elõtt, nagyszínpadon és viharos sikerrel, a String nemzetközi tehetségkutató fesztiválon.
A Rockmaratonon a zenekar a 2008-as fesztiválra nagyszínpados fellépést nyert; a String fesztiválon, Szabadkán pedig a harmadik helyezést, illetve a legjobb gitárosnak járó díjat vihettük haza.
2007 szeptemberében, Ecseren szintén tehetségkutató fesztivált nyertünk meg, itt az elsõ díjat vittük el.
Az Avatar 2008 januárjában a fantasztikus hangulatú Hard-ünnepen, a telt házas Wigwamban mutatkozott be nagyszínpadon a fõvárosi közönségnek, a HARD zenekar vendégeként, igen nagy sikerrel. Felléptünk továbbá az Ismerõs Arcok-tábor záróestjén, s a Kormorán, valamint a Zeffer András vezette Rock Band elõzenekaraként is.

Az elsõ, debütáló AVATAR-nagylemez tavaly december 5-én jelent meg A szabadság felé... címmel, 14 saját szerzeményû, kitûnõ rocknótával, illusztris vendégekkel. A 2006-os Forog a gép demóról mindössze az Illúzióhíd és a Színész fohásza – mint a két legalapvetõbb és legelsõ AVATAR-dal – került a nagylemezre.
A Forog a gép demo szerepelt az 2007. áprilisi Hammer World magazinban, Lénárd Lászlótól rendkívül pozitív kritikát kapott; ez adott lehetõséget a nagylemez megjelentetéséhez, mely a december–januári Hammer World magazin hivatalos mellékleteként jelent meg elõször, többezres példányszámban. Ezt követõen, természetesen kereskedelmi forgalomban is elérhetõ lett a korong határon innen és túl.
A Hammer World 2009. évi februári számában ugyancsak Lénárd László fõszerkesztõ méltatta a debüt-albumot, a márciusi szám pedig egész oldalas interjút közöl az együttes gitárosával és billentyûsével.
A www.hardrock.hu internetes napilap szerkesztõinek összesítõ listáján az AVATAR a 2008. év magyar zenekara szerkesztõi listáján mindjárt a Mobilmánia mögött, a 2. helyen végzett, s az „Év lemeze” olvasói listán a top 5 közt szerepel. Ugyanitt terjedelmes és rendkívül elismerõ méltatás jelent meg a lemezrõl.

Néhány szó a koncepciónkról:
A zenekart annak idején úgy alapítottuk, hogy szerettünk volna egy olyan együttesben muzsikálni, amelynek a koncertjeire mi is szívesen eljárnánk, örömmel hallgatnánk a dalait…

Céljaink:
A legfontosabb talán a magyar klasszikus, dallamos, igényes hard rock és heavy metal „megmentése”, újraélesztése, hagyományainak megõrzése és fiataloknak való átmentése.
A magyar–magyar kapcsolat, illetve összetartozás, általában a nemzeti értékeink, hagyományaink fontosságára való rávilágítás – zenekarunkban két tag is határon túli magyar: gitárosunk újvidéki, az énekesünk marosvásárhelyi, ezért igazán a „bõrünkön érezzük” ezt a problémát.
Zenénket egy internetes portál egyszerûen a „Kárpát-medence rockzenéjé”-nek nevezte, ugyanis zenénkben egyaránt fellelhetõek balkáni, erdélyi és magyar folk-elemek, klasszikus motívumok, dallamok – ugyanakkor teljesen rock-hangszerelésben játsszuk õket.
Célunk egy „embereket összefogó zenekar”, amely egyszerû emberi értékrendrõl, életekrõl, élményekrõl ír, fiataloktól szól fiatalokról (nem csak) fiataloknak, pozitív üzenetet adva egymásnak a mai bolond, értékromboló világban – hogy mindenki megtalálja benne azt, ami neki szól…
Egymás elfogadása – a zenekar billentyûse, Szepesi Richárd és technikusa, Miks Csaba is vak; a billentyûsünk és a basszusgitárosunk fogyatékos fiatalokkal zenél együtt a Nemadomfel Együttesben, akikkel tavaly és idén is a Papp László Sportarénában lépett fel a jótékonysági nagykoncerten, kitûnõ mûvészek társaságában. A koncerteken felcsendült a Határ nélkül címû AVATAR-dal is.

Az elsõ nagylemezrõl:
A lemez felvételei 2008 tavaszán kezdõdtek, és a keverés, valamint a mastering október utolsó napjaiban fejezõdött be a szolnoki Denevér Stúdióban, Cserfalvi „Töfi” Zoltán segítségével. A dob- és énekfelvételek Érden, Miks Csaba barátunk házistúdiójában készültek, míg a gitárok és a billentyûk sávjait saját próbatermünkben rögzítettük.
A felvételvezetõnk Radnai Viktor, basszusgitárosunk volt, és az utómunkálatok egy részét is õ végezte.

Az albumon összesen 14 track szerepel, melybõl két dal már demo-verzióban megjelent 2006-ban is. Köztük van József Attila egy versének megzenésítése. 1. Intro, 2. Ébredj fel!, 3. Egyedül ébredek, 4. Duna-rapszódia, 5. Miért vagyok egyedül?, 6. Illúzióhíd, 7. Egy vagy velem, 8. Holdvilág-árok, 9. Szerelmesvers (Harapj, vagy én haraplak!), 10. A színész fohásza, 11. Hontalanul (Vérzõ ima), 12. Öleld át a lelkemet, 13. Szívek királynõje, 14. Határ nélkül.

A lemezen vendégszerepel egy-egy dalban Nachladal István (Invader, ex-Wisdom) és Almár Ákos (Médium zenekar) barátunk, aki tamburajátékával színesítette az egyik dalunkat!A lemez borítóját egy fiatal mûvész: Dernovits Tamás tusrajza, grafikája díszíti.

Lemezkritika a Hammer World Magazinból:

"Az AVATAR már a bemutatkozó anyagával, a Forog a gép demo EP-vel is tarolt nálam. Noha a ’70-es, ’80-as évek billentyûs hard rockjával igazán nehéz új zenei világot létrehozni, a csapat muzikalitása, a tartalmas szövegvilág, valamint a bandát jellemzõ dalközpontúság levett a lábamról. Aztán jött egy énekescsere, és az Erdélyországból érkezett Szaszkóval újra fel is vették a bemutatkozó anyag dalait, majd sok-sok koncert után sikerült megalkotniuk a debütáló albumot, amely a december/januári Hammer mellékleteként rengeteg emberhez jutott el. Remélhetõleg sokan fel is kapták rá a fejüket.
Az AVATAR zenei hatásai nyílvánvalóak: a Deep Purple-tõl a régi Eddán és a klasszikus Lordon át egészen a ’80-as évek hard rock világáig minden megjelenik a dalaikban, mégis van egy spéci íz bennük. Ez nem is annyira a frontember Szaszkó õserejû témáinak köszönhetõ, amit vastag vokálmunka is megtámogat, mint inkább a virtuóz és érzelemgazdag billentyûs munkának (hihetetlen, de igaz: a mesteri hallású Ricsosz vakon szintizik, ahogy õ fogalmaz imádnivaló humorával: „annyit látok elõre mint hátra”), valamint a Délvidéken született Gellér Tomi ízes gitárjátékának.
Remélem, senki sem sértõdik meg, ha azt mondom, hogy Tomi úgy kezeli a gitárt (és sokszor úgy is néz ki), mintha az egykori Triton/Pokolgép/Edda gitáros Kun Peti reinkarnációja lenne. Témái a hard rock zene imádatáról, a muzsikálás iránti alázatról árulkodnak, de amikor kell, akkor úgy tud tekerni, hogy arra még Alapi Steve is bólogatna. Természetesen az AVATAR mit sem érne egy bombabiztos ritmusszekció nélkül, a dobos Krisz és a basszer Efti tökéletesen hozza is, amit ez a zene megkövetel.
A finom dallamokon és a kerek, jól megírt rocktémákon túl az AVATAR szövegvilága is említést érdemel, ugyanis még a tipikusnak mondható rockertémákat (egyedüllét, kilátástalanság, csalódás) is képesek költõi képek formájában megjeleníteni, de hazaszeretetük is példaértékû. Különösen szívbemarkoló ez a téma az õ esetükben, hiszen ketten is határon túli területrõl érkeztek. Nálam az EP óta nagy kedvenc az ellenállhatatlan középtempóban gördülõ és drámai erõvel felruházott A színész fohásza, de az epikus Illúzióhíd is, a lemez alapján pedig a hard rocker Egyedül ébredek és a folkos hangulatokkal kísért, korai Edda-ízeket felvonultató Miért vagyok egyedül? is toplistás lett. De a József Attila Szerelmes versén alapuló Harapj, vagy én haraplak vokálgazdag témái is rendesen beültek a fülembe.
Az album hangzása nyers, karcos és dinamikus. Nem egy steril stúdióprodukció, nem modern, csilivili a sound, de illik az AVATAR patinás és színpadon igazán megdörrenõ muzsikájához. Az ötösnek nehéz dolga lesz ezzel a zenei világgal, emlékezzünk csak a P.Box kitörési kísérleteire, viszont aki szereti a klasszikus hard rockot, a jellegzetesen magyar rockmuzsikát, annak nem szabad kihagynia õket! Sem lemezen, sem koncerten…(Lénárd László)"

2009 októberében a zenekar szakmai problémák miatt megvált basszusgitárosától, Radnai "Efti" Viktortól.

Az együttes eddigi honlapján a tagcserével és a zenekar jövõjével kapcsolatosan valótlan hírek jelentek meg, amelyek nem tükrözik a zenekar hivatalos állásfoglalását.

Hosszas tépelõdés után mi négyen úgy döntöttünk, hogy Efti nélkül folytatjuk tovább, mert az idõbeosztásával egyszerûen képtelen összeegyeztetni a zenekart, nekünk pedig nincs idõnk.

FIGYELEM! A WWW.AVATARZENEKAR.HU HONLAPUNKON MEGJELENTEK NEM A ZENEKAR VALÓS ÁLLÁSFOGLALÁSÁT TÜKRÖZIK, AZT KEZELNI JELENLEG NEM TUDJUK :P

Az új honlap: www.avatarzenekar.com

AZ AVATAR ÚJ BASSZUSGITÁROSA: Paróczi Bence

AVATAR zenekar hírek
2009. november 17., kedd, 15:11
Sziasztok! Új myspace oldalunkon: www.myspace.com/avatarbandhungary két angol nyelvű dalunkat is meghallgathatjátok! A  ...
Adatok
Hard rock, Rock, Heavy metal
http://www.avatarzenekar.com
info@avatarzenekar.com