Nézd meg a koncertek plakátait >
Nem vagy belépve! (Lépj be vagy regisztrálj!)
MA: 28 
¦29¦30¦31¦01¦02¦03¦04¦05¦06¦07¦08¦09¦10¦11¦12¦13¦14¦15¦16¦17¦18¦19¦20¦21¦22¦23¦24¦25¦26¦27¦28¦29¦30¦01¦02¦03¦04¦05¦06
Hunderground
Itt vagy most: Hunderground | Magazin | Bujtosi Underground

Bujtosi Underground

Rovat: Programajánló | Felkerült: 2009. január 29., csütörtök

A Nyíregyháza egyik jelképeként emlegetett Bujtosi Szabadidő Csarnok ad otthont annak a nagyszabású underground rendezvénynek, amely a hazai zenei paletta legintenzívebb színeit sorakoztatja fel. Hat zenekar, számos DJ, kísérő rendezvényként teaház és kiállítások várják a komplex kulturális élményre vágyókat. Az országos elismertségű, a műfaj nagyjainak számító zenekarok mellett két nyíregyházi, feltörekvő formáció nyitja a koncertek sorát. Közülük az első a Zumbeispiel, több tehetségkutató verseny megnyerése után most dolgozik első lemezén. A 2005-ben alakult zenekarnak a korábbi feldolgozások után mára kialakult saját stílusa, a funk-rock elemeket mutató számaikhoz új színt hozott MC1000, akivel együtt jöttek a csapat zenéjébe a reaggie témák.

A 2006-os szárnypróbálgatások után a 2007-es év olyan táncolható, sajátos hangulatú számok megszületését hozta, mint a Szivacs és a Sárga tábla. Masszív rajongótábor kíséri őket klubról-klubra megyeszékhelyünkön. A másik nyíregyházi banda, az Óperentzia már a hazai ismertség és elismertség útjára léptett, hiszen az underground műfaj országos szócsöve, az MR2 Petőfi Rádió rendszeresen játsza dalait. A mesezenékből, triphop, dub, lounge stílusokból építkező pszichedelikus zenekar baráti társaságból alakult 2005-ben. Folyamatosan koncerteznek országszerte, 2008 júniusában megjelent lemezükön hozzák a sikerhez nélkülözhetetlen elemeket, a lazításhoz és a vad partykhoz szükséges hangzást. Koncertjeiken az alap felállásban Kindrusz Emese Óperencián-túli hangja mellé sokszor improvizatív jelleggel csatlakoznak zenészbarátok, váratlan extázist kiváltva a közönségből.
A magyar underground nagyjai közül négyen lépnek fel a Bujtosiban, közülük hárman tartják itt vidéki lemezbemutatójukat.
Az egyik ilyen a Korai Öröm, aki 2005 óta most jelentkezik újra, sorban a nyolcadik lemezzel, így várhatóan nagy lesz az érdeklődés a rajongók körében. A zenekart 1990-ben alapította Kilián Zoltán, Jócsik János, Kiss Lajos és Takács Péter. Ma összesen tizenketten vannak. Számtalan városban és fesztiválon játszottak itthon és külföldön egyaránt, de készítettek zenét színházi előadásokhoz és filmekhez is. A Korai Öröm összetett műfaját sokan sokféle képpen próbálták meghatározni. Egyesek szerint a kilencvenes évek akció-zenéje, mások ambient, városi népzene, pszichedelikus etnoként definiálják. A lényeg, hogy egyedi, mindenen átható ősi és mégis újszerű hangzása semmihez nem hasonlítható.
A másik lemezbemutató a Heven Street Seven nevéhez fűződik. A több mint egy évtizede alakult zenekarról halhattunk már nemzetközi díjaik kapcsán, olyan nagyságok előzenekaraként mint az R.E.M. és a Radiohead, vagy mint az év legtöbbet játszott dalának szerzőjéről. Rengeteg szenzációval szolgálnak a sajtónak, igazi menő zenekarnak számítanak hazai és nemzetközi szinten is. A kissé ambivalens alternatív-mainstream szerepen túlmutatva széles közönség kedvence korra és ízlésre való tekintet nélkül. Repertoárjukban mindenki találhat legalább egy olyan számot, amit ismer, és szívesen dúdol is.
A harmadik lemezbemutatót tartó csapat a Kiscsillag. A 2005 tavaszán alakult, magát "szabadidőzenekarnak" tituláló együttes több már korábban, a kilencvenes években is együtt zenélő tagból alakult. Frontembere, a nagysikerű Kispál és a Borz oszlopos tagja Lovasi András már önmagában is garancia a sikerre. Rendszeresen turnéznak fesztiválokon és klubokban is, rajongóik száma meghaladja a hobbyzenekar szintet és túlmutat a garázsrock bandákén is. A terv túlnőtte az elképzeléseket és az ötvenesek szabadidős zenekara mára igazi kult-bandává cseperedett.
A Kaukázus, mint igazi "trendi" csapat az este igazi nagy durranása. Az alternatív rock zenekart 2004-ben alapította meg frontembere, Kardos-Horváth János és basszusgitárosa, Fűrész Gábor Tatabányán. Szalai Éva című daluk az MR2-ben való bemutatkozás után meghozta a várt siker és meredeken ívelt felfelé a csapat karrierje. A mind nagyobb ismertséget segíti a csapat törekvése is, vagyis a szabad hozzáférhetőség, hiszen dalaik egytől-egyig letölthetők az internetről. A csapat stílusjegyévé vált ironikus hangvételű szövegek és az egyszerű, már-már minimalista zeneiség új színt hoztak a hazai zenei életbe. A Kaukázus számos civil kezdeményezés mellett kiáll, ilyen például a Critical Mass, vagy az Amnesty International "small concert tour"-ja. Mindezek együtt tették őket a XXI. század fiataljainak hazai ikonjaivá.
A Bujtosi Underground tehát igazi különlegességet ígér a zenebarátoknak, hiszen ezek a zenekarok ilyen összetételben ritkán láthatóak egy helyen a nyári fesztivál-szezonon kívül nem csak a régióban, de országos szinten sem. Mégis többről van itt szó, mint egy koncert esetében, hiszen több helyszínen, az előcsarnokban és a küzdőtéren is programok várják a látogatókat. Az előcsarnokban a Secta Chameleon (akiknek három vinyl lemeze jelent meg világszerte) és Kanada Káosz (Tilos Rádió) alapozza meg a hangulatot. A zenei csemegék mellett teaház és kiállítás teszi komplex-szé az élményt, táncolni, lazítani és elmélyülni egyaránt lehetősége van a látogatónak. A februári időpont szintén unikum, a mozgalmas nyári fesztiválok téli "kistestvére" lehet ez a nagyszabású rendezvény.

Zumbeispiel (HU), Óperentzia (HU), Korai Öröm (HU), Kiscsillag (HU), Kaukázus (HU), Heaven Street Seven (HU)Kapcsolódó zenekarok:Kapcsolódó koncert:

Kommentek (0)

Még nincs hozzászólás. Legyél te az első!
Hozzászólás írásához be kell lépned. Ha még nem regisztráltál, akkor megteheted itt.