Nézd meg a koncertek plakátait >
Nem vagy belépve! (Lépj be vagy regisztrálj!)
MA: 06 
¦07¦08¦09¦10¦11¦12¦13¦14¦15¦16¦17¦18¦19¦20¦21¦22¦23¦24¦25¦26¦27¦28¦29¦30¦31¦01¦02¦03¦04¦05¦06¦07¦08¦09¦10¦11¦12¦13¦14
Hunderground
Itt vagy most: Hunderground | Magazin | Orient Express - Világzenei társasutazás az A38 Hajón

Orient Express - Világzenei társasutazás az A38 Hajón

Rovat: Programajánló | Felkerült: 2006. december 8., péntek

December közepén gyors lefolyású világzenei minifesztivál színhelye lesz az A38 Hajó. Az idén első alkalommal induló, de reményeink szerint hamarosan menetrendszerinti járattá váló Orient Express viharos gyorsasággal szeli át Magyarország, a Balkán és a Kelet zenei területeit.

Célunk a fesztivállal, hogy - mégha csak a vonatablakból is, de - egy pillantást vessünk Közép- és Kelet-Európa páratlanul gazdag népzenei olvasztótégelyére. A fellépő zenekarok mind-mind innovatív és rendkívül szórakoztaó módon ötvözik a különböző zenei hagyományokat. Legyen szó a Besh o droM viharós tempójú balkánszvingjéről, a Kerekes Band ethno-funkjáról, a Mitsoura éteri szépségű roma dalairól, a Fellegini KlezmerGipsy és Palya Bea a cigány muzsikát a klezmerrel vegyítő produkciójáról vagy a Chalaban maghrebi zenéjéről - a "társasutazás" minden résztvevője a modern világzene nemzetközi színvonalú képviselője.

A Besh o droM alakulása óta, azaz hat év alatt a magyarországi világzene legnépszerűbb zenekarává vált. Eddig megjelent három lemeze, sodró lendületű koncertjei térdre kényszerítenek kényes kritikust és táncolni vágyó hallgatót egyaránt. A Besh o droM muzsikájában a balkáni és magyar népzene ölelkezik a klezmerrel és a szvinggel. Meggyőző és korszerű világzene ez, nem véletlen, hogy a zenekar Barcelonától Montréalig tomboló fogadtatásban részesül.

A zenekar tagjai
Barcza Gergő: szaxofon
Pettik Ádám: ütőhangszerek
Békési László: tenor szaxofon, klarinét
Csurkulya József: cimbalom
Sidoo Attila: gitár
Tóth Péter: trombita
Vajdovich Árpád: basszusgitár
Dr. Talabos Csaba: tapan

Lemezek
Macsó hímzés, 2000
Nekemtenemmutgatol!, 2002
Gyí!, 2004
Ha megfogom az ördögöt, 2006

A kilencvenes évek közepén alakult Kerekes Band második nagylemeze után alakította ki egyedi hangzását. A tagok által ethno funknak nevezett stílus kirobbanó erejében ötvöződik a dzsessz szabadsága, a rock dinamikája, a funk és a drum?n?bass sodró ritmikája és a népzene egyszerű szépsége. Nem véletlen, hogy a zenekar májusban kiadott Pimasz című albumát a legtekintélyesebb világzenei szakmagazin, a Songlines beválogatta a világ tíz legjobb újonnan megjelent lemeze közé.

A zenekar tagjai
Fehér Zsombor: furulya, szaxofon
Námor Csaba: koboz
Csarnó Ákos: kontra
Kónya Csaba: basszusgitár
Fehér Viktor: dob

Lemezek
Hungarian Folk Music..., 2001
"Fütyül a masina", 2003
Pimasz, 2006

Juhász Miczura Mónika, azaz Mitsou lenyűgözően egyéni hangjával és kiforrott előadói tehetségével a legnépszerűbb roma előadóművészek közé tartozik. Zenei-előadói világképét elsősorban a családi hagyományok formálták. Békéscsabán nevelkedett, majd a szentesi gimnázium dráma-irodalom tagozatára járt. Később a család Budapestre költözött, ahol Mitsou találkozott Zsigó Jenővel, az Ando Drom együttes vezetőjével. Mitsou nyolc éven át volt a zenekar énekesnője - több lemez és filmzene, számtalan magyarországi és külföldi fellépés lett az eredmény.

Mitsou később kivált a zenekarból - az igazi szólókarrierre mégis három évet kellett várni. Ez az időszak elsősorban az útkereséssel, a kísérletezéssel telt. Végül 2003 második felére összeállt az az anyag, ami jóval több, mint egy lemez: valóságos zenei és audiovizuális projekt. A Mitsoura album nagyrészt tradicionális cigány dalok feldolgozásaiból áll. Ám ezek a feldolgozások nem egyszerűen újrahangszerelések vagy hagyományőrző előadások az eredeti motívumok szigorú megőrzésével. A cél sokkal inkább annak az atmoszférának a megidézése, amelyből e dalok származnak.

Ebben Mitsou páratlan és különleges énekhangja mellett nagy szerepet játszik a hangszeres gazdagság: a multiinstrumentalista zenészek nem csupán hagyományos roma hangszereket szólaltatnak meg (mint például a kanna vagy a cimbalom), hanem az ír, az egyiptomi, a török, a bolgár, az afrikai és az indiai népzene eszközeit is. Mindez - a Neóból ismert Moldvai Márknak köszönhetően - erőteljes elektronikus hangzásokkal keveredik. Mindennek rendkívül sűrű szövésű zenei textúra, meglepő ritmikai változatosság és még a nyugodtabb számok esetében is magával ragadó dinamizmus az eredménye.

A Mitsoura intenzitását csak fokozza a Mandula Éva által létrehozott, kör alakú vászonra vetített látvány, melyben roma festők motívumai éppúgy szerepelnek, mint elektronikusan létrehozott, pszichedelikus víziók.

A Mitsoura zenekar és előadása a kortárs elektronikus világzenei színtér egyik legerősebb, legeredetibb és leghatásosabb és színpadi produkciója.

A Mitsoura zenészei
Juhász Miczura Mónika - Mitsou: ének
Dés András: kanna, bodhran, riq, darbuka
Lukács Miklós: cimbalom
Moldvai Márk: billentyűsök, programozás
Monori András: gadulka, kaval, ektar, zurna, kalimba, szájorgona,
sarangi, bansuri, szitár
Szalai Péter: tabla, ghatam, doromb, dhol, beszéd

Mandula Éva: látvány

A koncert kiegészítéseként a nagyszerű táncosnő, Adiba Amani mutatja be a kathakot, ezt az észak-indiai klasszikus táncstílust, melynek jellegzetessége, hogy nem pusztán tánc, hanem valóságos mesemondás a test, a pantomim és a mimika eszközeivel.

A program befejezéseként a Neo egykori és a Mitsoura jelenlegi elektronika-felelőse, Moldvai Márk biztosítja a talpalávalót a lemezjátszók mögül.

A Fellegini KlezmerGipsy, ez a nem mindennapi formáció tavaly alakult az opera - és klezmerénekes Fellegi Balázs kezdeményezésére. A nemrég a Zeneakadémián is teltházas koncertet adó zenekar hangzásának központjában a Balogh Kálmán által megszólaltatott cimbalom áll. A Fellegini KlezmerGipsy igazi "szupergrup", tagjai a legnevesebb magyarországi nép- és világzenészek közül verbuválódtak. A roma muzsika és a zsidó klezmer fúziója különleges zenei élményt ígér, amit csak fokoz a két vendég, Palya Bea, és a Chalabanból ismert Said Tichiti közreműködése.

A zenekar tagjai
Fellegi Balázs: ének
Balogh Kálmán: cimbalom
Novák Csaba: bőgő
Kovács Ferenc: trombita
Ágoston Béla: basszusklarinét
Lukács Csaba: klarinét
Szabó Mátyás: ütősök

Palya Bea: ének
Said Tichti: oud
Ahmed Tabat: ütőhangszerek
Kardos Dániel: gitár

Palya Bea a kortárs magyar népzenei előadók fiatal generációjának egyik legkiválóbb és leginkább sokoldalú képviselője. Európai és keleti dalokat egyaránt énekel, de nem idegen től a dzsessz vagy a megzenésített vers sem, emellett gyereklemezt is készített. Mozgékony egyénisége számtalan közös munkára ösztönzi, alapító tagja volt a Folkestrának és a Kárpátiának, de gyakran lép fel a Kalákával, a Nagy János Trióval vagy az Etnofonnal. Közreműködött a Chalaban a Zurgó és Kiss Ferenc lemezein is. Önálló elképzeléseinek megvalósítására alakította kvintettjét, melyben kiváló muzsikusok ügyködnek a népzene-világzene, a dzsessz és - mint azt Weöres-lemezük bizonyítja - a költészet vegyítésén. Ezúttal a Fellegini KlezmerGipsy vendégeként lép színpadra.

Diszkográfia (önálló albumok)
Weöres Sándor - Psyché, 2006
Álom-álom kitalálom, 2004
Ágról-ágra, 2003

A marokkói zenét játszó Chalaban zenekar Magyarországon alakult, Said Tichiti vezetésével. Jelenleg az egyetlen olyan hazai együttes, amely autentikus arab zenét játszik. Muzsikáját a tradicionális marokkói zenei formák inspirálják, de felfedezhetők más kultúrák modern és népzenéinek nyomai. A Chalaban megalakulása óta nagy hangsúlyt fektetett a különböző stílusok, hangszerek és zenei tudás befogadására.

A zenekar tagjai
Said Tichti: ének, ütősök
Khalid Moutahir: ütősök, ének
Kovács Bálint: gitár
Hmida La Fontain: ének, ütősök, mandolin
Torják Dávid: basszusgitár
Vázsonyi János: szaxofon
Pusztai Gábor: dob, ütősök

Kapcsolódó zenekarok:Kapcsolódó koncert:

Kommentek (0)

Még nincs hozzászólás. Legyél te az első!
Hozzászólás írásához be kell lépned. Ha még nem regisztráltál, akkor megteheted itt.