Nézd meg a koncertek plakátait >
Nem vagy belépve! (Lépj be vagy regisztrálj!)
MA: 08 
¦09¦10¦11¦12¦13¦14¦15¦16¦17¦18¦19¦20¦21¦22¦23¦24¦25¦26¦27¦28¦29¦30¦31¦01¦02¦03¦04¦05¦06¦07¦08¦09¦10¦11¦12¦13¦14¦15¦16
Hunderground
Itt vagy most: Hunderground | Magazin | Brains ? A dunakanyar rasztabanditái

Brains ? A dunakanyar rasztabanditái

Rovat: Programajánló | Felkerült: 2006. október 11., szerda

A Brains Magyarország legjobb zenekara. Ez a tény nem lehet kérdés tárgya, egy folyamatosan megújuló, önmagát mindig felmúló, a zenei trendeket állandóan megelőző csapatról van szó. Zenéjük szinte megfoghatatlan hibrid: tartalmaz elektro, hiphop, ragga, reggae, rock, punk, folk, dancehall, drum ?n bass és breakbeat elemeket, és ennek csodálatos vegyítése még egy erre szakosodott, fehérköpenyes okostojásnak sem sikerülhetett volna jobban.

A többszöri tagcserét megélt zenekar ? amely idén ünnepli fennállásának 12. születésnapját ? mára teljesen beért, és egyre bővülő rajongótáborral rendelkezik, országhatáron belül és kívül, tekintettel a banda külföldi népszerűségére.

Egy mostani koncertet hallva elképzelhetetlennek tűnhet, hogy a banda alakulásakor még hardcore metált játszott, és csak nagyjából 3-4 éve tértek át jelenlegi stílusukat is meghatározó kevert műfajra, amely végül meghozta a töretlen sikert.
A legtöbb hazai fesztiválon megvetették lábukat, és fergeteges koncertjeiknek hamar híre ment, így elmondható, hogy a közönség és a szakma is egyaránt elismeri a zenekart.

A tavalyi fesztiválhajrában mutatta meg magát először a csapat új mc-je, Mc Columbo, aki a Gimmeshot! és az Irie Maffia crew oszlopos tagja, és teljesen új irányzatot hozott a bandába.
(az előző szövegbetyár, Mc Rasztabandia tavaly lépett ki a csapatból, de Columbo megjelenését és hangját osztatlan siker övezte a kezdetektől)

Az idei Sziget Fesztivál talán legjobb hangulató ? telt házas ? koncertjét adó (ahol a PASO-s KRSA és Mc Rasztabandita is vendégszerepelt) banda most saját hazájában, Szentendrén készül bemutani legújabb, ?Humanual? című lemezét, amely egyértelmű bizonyítéka annak, hogy magyar csapat is képes világszínvonalú lemezt készíteni.

Humanual

A ?Humanual? címre hallgató album a legfrissebb dolog, ami ebben az évezredben eddig könnyűzenében született.
Ennyi stílust összeforrasztani már rég nem sikerült, pedig sokan próbálkoztak a kudarcuk előtt.
A 2005-ben Mc Rasztabanditát leváltó Mc Columbo megjelenése óta már kidobódott egy maxi (Ooo Dem!), de azt még előfutárnak sem nevezhetjük e lemez hallatán.
Furcsa hibrid ez, kéremszépen, mint a pedofilizmus, csak a zenélés nem bünetendő (kivétel persze a trash-metál, amit az épelméjű irodarobot akkorsem fog megérteni, ha kiadnak végre egy hörr-magyar ? magyar-hörr szótárt), és persze itt nem két személyről (jelen esetben stílusról) van szó, hanem legalább harmincról, ami azért már a pornóosztályon is a durvább kategóriába sorolandó.
Hiphoptól kezdve az elektro-n át, a törtesebb irány felé haladva jutunk el a drum ?n bass-hez, mégpedig mindezt egy frissen ropogó rockandroll köntösbe csomagolva, egy (és még egy maréknyi) őrületes hangú mc-vel megspékelve.
Az új Brains korongot nem csak hallgatni érdemes, hanem megfigyelni és megérteni is, jobb esetben (pl. koncert, vagy házibuli) ugrálni rá, mint a teknokol rapiddal felerősített perzsapatkány.
Ha van híd az underground és az alternatív mainstream között, akkor a Brains az, hiszen rádióbarát slágermuzsikájukat ska-, reggae-, funk elemekkel ötvözik, és az egészben a legfurcsább, hogy elektronikus zenét kapunk a végére.
Az albumon közreműködő Irie Maffia, Gimmeshot, SKC, Anorganik és Psure pedig olyan milliőt adnak kontrasztanyagként a hanglemezhez, hogy ha ez az anyag létezett volna sokszáz évvel ezelőtt, valószínűleg erre szívták volna mindenkivel a békepipát indián barátaink.
Egyértelmű tehát, hogy ez a tökéletes karácsonyi ajándék, bárki számára.
Elég populáris ahhoz, hogy bárki füle könnyen befogadja, és elég mély ahhoz, hogy a legtorzabb földalatti arc is büszkén bólogasson rá.
2006-ra eljutottunk oda, hogy pont egy magyar zenekar mutatja meg az utat, és lövi át a zenét a XXI. Századba.

(Zenit)

Szentendrei zenekar, 99-óta nyomják.
Ez itten a friss, szerintem nemzetközivilág-szinten hozzák a drum?n?ragga-t.
Az albumon jeles magyar MC-k: Kemon, Irie Maffia, Colombo- mondják az igét.
Igényes munka.

(Dj Nesta)

A ?Healing of the nation? című dal két hét alatt a második legtöbbet játszott dal a Radiocafé 986 rotációs listája szerint.

Zenit ? The incompatible dj

Zenit nem egy normál értelemben vett ?dj?, és mondhatni, nem egy normál értelemben vett ?ember? sem.
Miután minden pénzét elköltötte lemezre, és még úgy sem sikerült egy rendes vinylparkot összehoznia, úgy döntött, igénybe veszi a technika nyújtotta lehetőségeket, és áttért a laptop-djzésre, még azelőtt, hogy ez trendi lett volna.

?Jelenleg olyan zenét játszom, amire Londontól New York-ig minden zeneszeret? úgy ugrál, mint ha epilepsziás rohamot kapott volna, de ezek a germanoid trenszen nevelkedett (picúr országunkban is jócskán előforduló) emberek valamiért nem értik a dolgot.
Újkori népnevelési eszközeimet próbálom bevetni, de mivel általában elég rövid id?n belül leküldenek a pultból, gyorsan mutatok mindent: él?ben bootlegelek 2stepet house-zal, bigbeatet brokenbeattel, rockot prüntyis vokálpoppal.
Az egyetlen tehetségem az, hogy bármilyen tömött helyet ki tudok üríteni, legkés?bb 6 percen beül.?

A HUC és a Wan2 újságírójaként is tevékenykedő mixer/bootlegger tavaly alapította meg a Budapestereo crew-t, amelyben Dj Bernard-dal közösen próbáják szintre hozni a magyar fiatalságot, most pedig a szentendrei Barlangban, a Brains előfutáraként prezentálja, hogyan képzeli el a mai klubzenét ? tört és teljes ritmusok, gyomorrengető basszusok, és a füleknek kedves vokálok várhatók.

Kapcsolódó zenekarok:Kapcsolódó koncert:

Kommentek (0)

Még nincs hozzászólás. Legyél te az első!
Hozzászólás írásához be kell lépned. Ha még nem regisztráltál, akkor megteheted itt.