Nézd meg a koncertek plakátait >
Nem vagy belépve! (Lépj be vagy regisztrálj!)
MA: 03 
¦04¦05¦06¦07¦08¦09¦10¦11¦12¦13¦14¦15¦16¦17¦18¦19¦20¦21¦22¦23¦24¦25¦26¦27¦28¦29¦30¦31¦01¦02¦03¦04¦05¦06¦07¦08¦09¦10¦11
Hunderground
Itt vagy most: Hunderground | Magazin | Egyik szemem sír...

Egyik szemem sír...

Rovat: Kult | Felkerült: 2006. május 29., hétfő

Két egymást követő napon itt (értsd: Budapesten, Magyarországon) játszik a '90-es évek egyik legmeghatározóbb keményzenei irányzatának két alapzenekara. Ráadásul nem fesztiválon, hanem külön-külön klubkoncerten. Ilyen itt még nem volt. Ilyen – szerintem – már nem is lesz. Csak az a tíz év késés ne lenne...

Fotóalbum
Akinek nem jött volna le: a Deftones és a KoRn koncertjeiről beszélek. És akkor most azokról a bizonyos szemekről. A másik szemem azért nevet, vagy inkább mosolyog, mert végre ellátogat hozzánk a két csapat; az egyik meg szomorkodhat, hogy miért külön és miért ilyen későn. Bár ki tudja. Mindenesetre a KoRn tavalyi Szigetes hakniját a legmegátalkodottabb rajongókon kívül mindenki, aki ott volt, egyöntetűen egy agonizáló zenekar cinikus és nehezen megbocsátható húzásaként értelmezte. Sajnos a legutóbbi albumuk is erősíti ezt a képet: hiába a magabiztos nyilatkozataik, a KoRn lassan elindult a süllyesztőbe vezető úton. Amit a megújulásról meg a kísérletezésről beszélnek, az egyszerűen baromság. Ami átjön, az a tanácstalanság (az új utak keresése helyett) és a maszatolás (a kísérletezéssel szemben). Nehéz szívvel írom le, de azt gondolom, hogy a mostani koncert a tavalyi Szigetes tapasztalatok alapján született meg a menedzsment fejében: az itteni rajongóknak még ez is elmegy, zsír is csurran-cseppen. Ne legyen igazam!

Annak ellenére, hogy a Deftones beelőz egy nappal – azért a KoRn mindenképpen nagyobb húzónév. (Hasonlítsuk össze a KoRn- és a Deftones-pólós fiatalok arányát úgy általában, és rájövünk: Deftones pólót még a kínai piacokon sem érdemes keresni.) És hát az is benne van, hogy Chino Moreno brigádjának tíz év alatt négy értékelhető, plusz egy "sercli", összeválogatott cuccos albuma jelent meg. Dehát a Deftonesban eddig nem is kellett csalódni. Nem azért, mert még nem jártak nálunk. Amúgy sem csináltak "akkora" durranást sose, de masszívan hozzák a formájukat, és eddigi minden albumukon volt néhány olyan ütős cucc, amire tényleg rákattan az ember. Néhány, ami nekem beütött: a Bored – igazából ez az, ami megelőlegezi a későbbi, kiforrott Deftones-hangzást. Az érzés már ott megvan. My own summer – "az a grúv, bazmeg, az kész", ahogy egy haver szólt anno. Mx – ezt nem nagyon emlegeti senki, pedig a Hexagramban visszatértek ehhez a zúzós, szanaszét barmolt brúhoz. Passanger – mondjuk, ide kellett Maynard James Keenan a refrénhez, de ilyen duettet tényleg nem hall az ember a Megasztárban. Minerva – hömpölygő, mély, igazi bölcs darab egy sokat megélt, kicsit mindig a háttérbe szorult, "másodikként" kezelt zenekartól.

Mindig úgy gondoltam, hogy butaság a Deftonest és a KoRnt egymáshoz hasonlítgatni, annyira más már az alapállás is. Hát most itt lesznek. Akinek van pénze, energiája, még egy kis jó szájíze is hozzá, menjen, hasonlítsa össze őket. Én, ha megyek egyáltalán, akkor a Deftonesra.

Azért jellemző és bosszantó, hogy az itteni KoRn koncert másnapján Bécsben Deftones-KoRn-Soulfly lesz. Egy napon, egy helyen, nem fesztiválon. Arra viszont kíváncsi vagyok, ott mi lesz a sorrend.

Deftones (USA)Kapcsolódó zenekarok:Kapcsolódó koncert:

Kommentek (0)

Még nincs hozzászólás. Legyél te az első!
Hozzászólás írásához be kell lépned. Ha még nem regisztráltál, akkor megteheted itt.