Nézd meg a koncertek plakátait >
Nem vagy belépve! (Lépj be vagy regisztrálj!)
MA: 28 
¦29¦30¦01¦02¦03¦04¦05¦06¦07¦08¦09¦10¦11¦12¦13¦14¦15¦16¦17¦18¦19¦20¦21¦22¦23¦24¦25¦26¦27¦28¦29¦30¦31¦01¦02¦03¦04¦05¦06
Hunderground
Itt vagy most: Hunderground | Magazin | Újra Leukémia

Újra Leukémia

Rovat: Hírek | Felkerült: 2005. március 11., péntek

Nyolc év után újra színpadon láthatjuk a komplexitás, brutalitás és a pszihedelika királyait a Leukémiát. A zenekar a klasszikus Lakics, Oltyán, Jancsics felállásban rombolja és készteti gondolkodásra a Kultiplex közönségét árilis 30.-án szombaton. A bemelgítést Budapest Ted Nugent fertőzött post punkjai a Hippikiller végzi el.

A Leukémia zenekar 1986-ban alakult Budapesten. Az alapítók Füleki Sándor (gitár) és Lakics Gábor (dob) és Cila (ének) voltak. Az első bemutatkozó koncertek után (Süttő 1987) új énekes érkezett a zenekarba, a rendívül karizmatikus, későbbi AMD frontember Sotár (RIP). Akkoriban Martiska Tamás bőgőzött és volt egy "másod" éneks is (Hari), aki a hörgéseket produkálta. 1988-ban már szinte minden második vasárnap felléptek a legendás kőbányai Mutter klubban. Az akkori punk szintéren egyedülálló jelenség volt a furcsa ritmusokra épülő, de ugyanakkor brutális metal hardcore-t játszó csapat. Néhány számot felvettek egy stúdióban, de ezek soha nem kerültek kiadásra.

1989-től Füleki Sanyi a Leukémia mellett az akkor induló AMD zenekarban is elkezdett gitározni. Sotár helyére Cséb érkezett a Leukémiába, a basszeros Császár Dani lett. A Leukémia a Fekete Lyuk állandó teltházat vonzó házi HC zenekrává lépett elő. 1989-ben ezzel a felállással készült el az Apokalipszis demo. A dalok egyre bonyolultabbá és sötétebbé váltak, Cséb szövegei kifinomultabbak lettek és 1989-ben ezzel a felállással készült el az "Apokalipszis" demo.

A zenekar harmadik korszaka 1991-től kezdődött, amikor belépett egy második gitáros Oltyán László. Az új énekes Gulyás Laci, az új bőgős Jancsics Dávid lett. A dalok, ha lehet még komplexebbé váltak. 1991-ben vették fel a "Kívül" demót. Ebben az időben a csapat nagyon sokat koncertezett vidéken és országosan ismertté váltak. A Leukémia 1992-ben vette fel a "Közel a fejlhajlító géphez" c. lemezt, amely CD formájában is megjelent 1993-ban a Trottel rds. gondozásában. Mivel Gulyás Laci időközben kiszállt a csapatból, a lemezen az énektémáknak csak egy része lett meghagyva. Ekkor a zenekar néhány hónapig énekes nélkül (instrumentálisan) lépett fel, majd egy rövid időre (és egy Európa turnéra) csatlakozott énekesként Holdampf Gábor. Ebben az időben született néhány rockosabb dal, melyek már Füleki Sanyi és Gábor a Leukémia zenei világától való eltávolodását jelezték. 1993 októberétől egy 24 koncertből álló (francia, német, belga, holland, lengyel és szlovák állomásokkal) turnén vett részt a zenekar, amely után kilépett Füleki és Holdampf és megalapították a Mood- ot.

1994-től a Leukémia trióként folytatta, a zenekar életében ez volt a leghosszabb olyan időszak, amikor nem történtek tagcserék. A Lakics, Olytán, Jancsics felállás visszatért a Leukémiára jellemző komplex, brutális és néhol pszichadelikus zenei világhoz, bár a zene a trió formációból adódóan kissé szikárabb lett. 1995-ben szintén a Trottel rds. gondozásában megjelent az "Üzenetek a törésvonalról" c. lemezt. A zenekar utolsó koncertje az 1997-es Sziget fesztiválon volt, azóta nem koncerteztek, bár hivatalosan nem oszlottak fel. A Leukémia, története során többek között olyan zenekarokkal lépett fel együtt, mint a Carcass, Neurosis, UK SUBS, MDC, D.O.A., Gore.

Kapcsolódó zenekarok:

Kommentek (0)

Még nincs hozzászólás. Legyél te az első!
Hozzászólás írásához be kell lépned. Ha még nem regisztráltál, akkor megteheted itt.