Nézd meg a koncertek plakátait >
Nem vagy belépve! (Lépj be vagy regisztrálj!)
MA: 28 
¦29¦30¦31¦01¦02¦03¦04¦05¦06¦07¦08¦09¦10¦11¦12¦13¦14¦15¦16¦17¦18¦19¦20¦21¦22¦23¦24¦25¦26¦27¦28¦29¦30¦01¦02¦03¦04¦05¦06
Hunderground
Itt vagy most: Hunderground | Magazin | HangSúly zenei díj: egy évtized legjobbjai

HangSúly zenei díj: egy évtized legjobbjai

Rovat: Hírek | Felkerült: 2015. május 4., hétfő

A HangSúly zenei díjakat minden évben az előző esztendő legjobb magyar hard rock és metal albumainak, zenekarainak elismeréseként ítéli oda a hazai online rock magazinok szerkesztőségeiből álló zsűri.

A HangSúly zenei díj, illetve annak eredeti inkarnációja a Hungarian Metal Awards megszületése közel egy évtizeddel ezelőttre vezethető vissza. 2006. január 21-én adta át a Magyar Hanglemezgyártók Szövetsége (MAHASZ) az aktuális Fonogram-díjakat, azonban se a díjazottak, se a jelöltek között nem szerepelt egyetlen hard rock vagy metal produkció sem. A legkeményebb zenét az „Év hazai rock albuma” kategóriában érdekelt Zorall együttes játszotta akkor a Fonogram-díjra jelöltek közül. Mindeközben a nemzetközi rock/metal sajtóban már 2005 decemberében kihirdették a dán metalzenei díjak (Danish Metal Awards) nyerteseit, ahol például az azóta nemzetközi karriert befutott Volbeat bemutatkozó nagylemeze lett az év debütáló albuma. 2006 februárjában a dánokénál még erősebb metalszíntérrel rendelkező Finnország metalzenei díjait (Finnish Metal Awards) is átadták a Finn Metal Expo keretein belül, míg Magyarországon egyedül a Metal Hammer magazin éves közönségszavazása jelenthetett elismerést a hazai zenekaroknak, illetve a Wigwam Rock Klub közönségének véleményét tükröző Arany Nyíl díj.

A Hungarian Metal Awards (HMA) tehát a külföldi példák hatására és a műfaj folyamatos magyarországi háttérbeszorításának ellensúlyozására jött létre. Fontos szempont volt, hogy ne a minden évben ugyanazt a 4-5 zenekart a kedvencének választó közönség szavazzon a díjazottakról, hanem az átlag rockernél szélesebb látókörrel és zenei ízléssel rendelkező rock magazinok szerkesztőségeinek tagjai mondjanak véleményt a díj odaítélésével, felhívva a közönség figyelmét is a díjazott előadókra.
Az első évben, 2006 márciusában, 13 rock és metal zenével foglalkozó online magazin szerkesztőségének közreműködésével hat kategóriában osztott díjakat a zsűri:

- 2005 legjobb albuma,
- 2005 legjobb debütáló lemeze,
- 2005 legjobb szerzői kiadású lemeze,
- 2005 legjobb koncertzenekara,
- 2005 legjobb produkciója,
- 2005 legjobb lemezborítója.

Az Isten Háta Mögött zenekar második albuma, a "Szokásos hátborzongató kora reggeli ordítás" hatból három díjat is besöpört az első díjkiosztón, megnyerve az év albuma, az év szerzői kiadású lemeze és az év stúdióprodukciója kategóriákat. A kezdeményezést szerencsére nagyon jól fogadták a zenekarok, és nem csak a díjazottak (http://www.hang-suly.hu/dijazottak.html), így nem volt kérdés, hogy a következő évben is megrendezésre kerül a szavazás. Apróbb változtatásokra azért szükség volt.
Elsőként egy beszédes, könnyen megjegyezhető magyar elnevezést kellett találni a díjnak. Hosszas töprengés után a HangSúly lett a kiválasztott név, amely egyszerre utal a zeneiségre és egyben a stílus keménységére is. Az első szavazásra sebtében összerántott, kissé szürke HMA logót lecserélve Tóth Márton „Nelzon” a NuSkull magazin alapítója készítette el a HangSúly zenei díj új emblémáját, ami a mai napig is a kezdeményezés névjegye. 2006 decemberében ezzel együtt elindult a HangSúly hivatalos honlapja a www.hang-suly.hu címen.

A kategóriák száma eggyel csökkent, megszűnt ugyanis a legjobb szerzői kiadású lemezért járó díj. Ennek oka, hogy már akkor is nehéz volt szétválasztani, hogy mely albumok jelentek meg teljes kiadói támogatással, és melyeknél finanszírozta a lemez elkészültét saját zsebből a zenekar és csak a terjesztést végezte a „kiadó”. Ebben a megújult formában tért vissza tehát a Hungarian Metal Awards egy évvel később, hogy immár HangSúly zenei díj néven mutassa be a legjobb hazai metal teljesítményeket a nagyérdeműnek.
A zsűri összetétele évről évre folyamatosan változik, de bőven vannak állandó résztvevők is, mint például a Passzio.hu, a Shock! Magazin és az Underground Magazin, akik az elejétől kezdve minden évben részesei a szavazásnak. Ugyanilyen meghatározó a Fémforgács, a NuSkull és a Rock Gyémántok szerepe, akik 1-1 év kihagyással szintén a kezdetek óta jelen vannak a HangSúly zenei díj történetében, de szintén fontos a később létrejött online rock magazinok állandó támogatása. A legszűkebb létszámú zsűri a 2010-es szavazáson jött össze, akkor mindössze 11 szerkesztőség adta le voksait, a legnagyobb részvétel pedig a 2013-as szavazáson volt 17 szerkesztőség tagjainak részvételével. 2013-ban indult el a zenei díj hivatalos Facebook oldala is (https://www.facebook.com/hangsuly), ami nem csak a HangSúly körüli eseményekkel foglalkozik, hanem a magyar metalszíntér mindennapi történéseit is nyomon követi a hazai rockmédiában publikált interjúk, lemezismertetők közzétételével, új videók és letöltések megosztásával.

2015-ben már a X. HangSúly – Hungarian Metal Awards szavazásra került sor. A tíz év alatt természetesen minden kategóriában születtek rekorderek, akik többször is olyan teljesítménnyel rukkoltak elő, amit díjazott a HangSúly-zsűri. A legjobb lemezborítóért járó díjat legtöbbször a nemzetközileg is elismert grafikus Havancsák Gyula „HJules” érdemelte ki, ő négy alkalommal nyerte meg a kategóriát. A legjobb stúdióprodukció kategóriában a Varga Zoltán vezényelte érdi Bakery Stúdió (később SuperSize Recordings) tudhat magáénak egy négyéves sorozatot, amikor volt, hogy egymaga, volt, hogy holtversenyben, de 2005 és 2008 között minden évben díjazott lett egy-egy produkcióval. Ebben a kategóriában azonban ez nem egyedülálló teljesítmény ugyanis a Moby Dick frontember Schmiedl Tamás és a soproni MD Stúdió a 2005-ös első kiírásban, majd 2010 és 2012 között zsinórban még háromszor lett nyertes.

Koncertfronton az anno az Egyesült Államokat is megjárt Blind Myself számít a HangSúly zenei díj történetében rekordernek, őket három alkalommal szavazta meg a zsűri az év legjobb koncertzenekarának. Albumok tekintetében talán a legnehezebb megismételni a sikert. Az év albuma kategóriában ez egyedül az Isten Háta Mögött zenekarnak sikerült, akik 2005-ben egy szokásos hátborzongató kora reggeli ordítással, 2008-ban pedig egy kényelmetlen lemezzel készítették el az év albumát. A HangSúly zenei díj tízéves történetében ez másnak még nem sikerült. Ehhez hasonló bravúrt csupán az Apey & The Pea volt képes végrehajtani, akik szintén egyedülálló módon "Devil’s Nectar" című albumukkal 2013-ban az év debütálását követték el, majd rá egy évre "Hellish" című második nagylemezükkel elnyerték az év albumának járó díjat.

Először a 2009-es év legjobbjait díjazó V. HangSúly-szavazáson merült fel, hogy egy internetes szavazás keretein belül kísérleti jelleggel három kategóriában a közönség véleményét is ki kellene kérni, hogy a zsűri hivatalos jelöltjei közül vajon melyik produkciót választanák az év albumának, debütáló albumának és a legjobb koncertzenekarnak. Ez a kísérlet mindeddig egyszeri kísérlet maradt, viszont a tízedik jubileum alkalmából most újra közönségszavazást hirdet a HangSúly – Hungarian Metal Awards. Tíz év legjobb albumai és legjobb koncertzenekarai közül mondjátok meg Ti, hogy melyek a kedvenceitek! A szavazólapokat megtaláljátok a HangSúly zenei díj hivatalos honlapján a Közönségszavazás menüpont alatt. Mindkét kategóriában több kedvencet is megjelölhettek. Szavazni 2015. május 1-jétől lehet egy hónapon át.

Kommentek (0)

Még nincs hozzászólás. Legyél te az első!
Hozzászólás írásához be kell lépned. Ha még nem regisztráltál, akkor megteheted itt.