Nézd meg a koncertek plakátait >
Nem vagy belépve! (Lépj be vagy regisztrálj!)
MA: 24 
¦25¦26¦27¦28¦29¦30¦01¦02¦03¦04¦05¦06¦07¦08¦09¦10¦11¦12¦13¦14¦15¦16¦17¦18¦19¦20¦21¦22¦23¦24¦25¦26¦27¦28¦29¦30¦31¦01¦02
Hunderground
Itt vagy most: Hunderground | Magazin | Fekete Teve: Jó reggelt!

Fekete Teve: Jó reggelt!

(Szerzői EP – 2008)

Rovat: Lemezkritikák | Felkerült: 2009. február 6., péntek | Írta: Tone-deaf

2003 óta van nekünk egy Fekete Tevénk, ami akár fekete bárány is lehetne, de nem az. Kicsit ugyan kilóg a sorból, de valamelyest – talán épp a kellő mértékben – illeszkedik is oda. A 2007-ben napvilágot látott, jófajta album után most egy remek EP-vel próbálnak közízlést formálni, már a címmel is ébresztőt fújva, remélhetőleg nem kevés sikerrel.

Érdekesen alakult az ismerkedésem az anyaggal. Valahogy úgy alakult, hogy a honlapon szereplőtől teljesen eltérő, de szerintem egészen működőképes sorrendben hallgattam végig többször is a dalokat. Aztán mikor rátértem a hivatalos verzióra és láttam, hogy első a Miben hiszel?, úgy éreztem, talán kicsit korán ellövi a csapat a slusszpoént. Most a nálam bevált sorrendben emlékezem meg a dalokról.

A címadó, Jó reggelt! egy lendületes, akusztikus- és basszusra visszacsupaszított részekkel kissé széttördelt punk ’n’ ska dal, melyben a tevéktől már szokásosnak nevezhető finoman társadalomkritikus, élcektől sem mentes szövegek („…Nyakkendőt fel/Gyerünk a könyököt ki/Ne mehessen el/Melletted soha senki…”) késztetik éneklésre a hallgatót.
A fúvósokkal legjobban megtámogatott, legfülbemászóbb, kiválóan felépített Miben hiszel? egyértelműen az EP slágere. Kicsit valláskritikus, kicsit vágyakozó, a refrén („…Te miben hiszel?/És azt honnan tudod/Hogy az tényleg igaz/most éppen jó, és/Nyújt is vigaszt/Kérlek, magyarázd el, hogy megértsem/Mert jobb lenne hinni valamiben…”) pedig már-már romantikus hangvételű. Főleg előadásmódjában. Nyugodtan mondhatjuk, rádióba való!
Visszafogottabb, jófajta zongorás betétekkel és dobszólócskával fűszerezett nóta A szörnyeteg, a normális nemnormálisokról és/vagy a nem normális normálisokról.(???) („…Megöl a normálisak színtelen élete/Most inkább beveszem a gyógyszerem/Jó leszek és engedelmeskedem…”)
Laza, középtempós sanzon/ska, a vidéki lagzikat idéző hangulatot is hozó Túl a csúcson, melyhez jól passzol az erősen retró fílingű, mondhatni a 70-es, 80-as évekből visszamaradt, ízes gitárszóló. Reméljük, az alábbi sorok és a cím még nem a végleges kiégést jelentik: „...Elszállt minden ötlet/Pedig fiatal vagyok még/Most is arról írok szöveget/Hogy nem megy már a szövegírás…”

A felvételek a mára népszerűvé és a kikerült munkák minősége alapján etalonná vált Bakery stúdióban készültek, így elmondhatjuk, hogy a hangzás rendben van. Egyedül a szintihangzást érzem olykor furának, számomra túlságosan műanyagnak, de hajlamos vagyok azt feltételezni, hogy szándékosan olyan.

A dalok zeneileg és mondandójukat tekintve is viszonylag könnyedek, szórakoztatóak (bár némely sorukon nyugodtan elgondolkodhatnának egyesek… Skalandra fel!

Kapcsolódó zenekarok:

Kommentek (0)

Még nincs hozzászólás. Legyél te az első!
Hozzászólás írásához be kell lépned. Ha még nem regisztráltál, akkor megteheted itt.