Nézd meg a koncertek plakátait >
Nem vagy belépve! (Lépj be vagy regisztrálj!)
MA: 17 
¦18¦19¦20¦21¦22¦23¦24¦25¦26¦27¦28¦29¦30¦31¦01¦02¦03¦04¦05¦06¦07¦08¦09¦10¦11¦12¦13¦14¦15¦16¦17¦18¦19¦20¦21¦22¦23¦24¦25
Hunderground
Itt vagy most: Hunderground | Magazin | Uriah Heep (USA) @ Budapest, Petőfi Csarnok

Uriah Heep (USA) @ Budapest, Petőfi Csarnok

Rovat: Programajánló | Felkerült: 2008. február 23., szombat

Az együttes a nevét Charles Dickens: David Copperfield című regénye egyik kitalált szereplője után kapta. A zenekar 1969-ben alakult, és a mai napig – természetesen több különböző felállásban – aktívan alkotnak és koncerteznek. A történet akkor kezdődött, amikor a producer Gerry Bron felkereste a zeneszerző, énekes, billentyűs Ken Hensleyt a Spice nevű csapat soraiba, a banda ugyanis éppen billentyűst keresett, hogy a bluestól a progresszívebb irányba tereljék a hangzásukat. A ”fűszeres” múltat maguk mögött hagyva a zenekar neve Uriah Heep lett 1970-ben és ezzel egyidőben csatlakozott hozzájuk a gitáros Mick Box és az énekes David Byron.

Első lemezük, a Very 'eavy... Very 'umble úttörő volt a heavy metal történetében, a kemény hangzás mégsem nyerte el a korabeli kritika tetszését, a Rolling Stone magazin így írt róla: "Ha ezek befutnak, én öngyilkos leszek. Az első hangtól kezdve tudni fogod: soha többé nem akarod hallani"
A kritikus szerencsére tévedett, hiszen a Uriah Heep-nek azóta több, mint húsz stúdióalbuma jelent meg a számtalan élő mellett. Ráadásul már a második, Salisbury című lemezükön megalkották nagy slágerüket, a Lady In Black-et.

Nem véletlen, hogy a nyolcvanas években az Egyesült Államokban és Nagy-Brittaniában kultusz zenekarrá lettek, de az akkori Szovjetunió, Skandinávia, a Balkán-félsziget, Japán és Németország különböző városaiban stadionokat telítettek meg. Az együttes felállása -Bernie Shaw – ének, Mick Box – gitár,
Phil Lanzon – billentyű, Trevor Bolder – basszusgitár, Lee Kerslake – dob - nem változott 1986 óta egészen tavalyig, amikor januárban bejelentették, hogy Lee Kerslake kilép a zenekarból egészségügyi problémák miatt. Mick Box akkor így nyilatkozott:

”A zenekar egy emberként áll Lee mögött, hogy újra egészséges lehessen. Számomra különösen megrázó, hiszen nemcsak az egyik zenekari tagtól kell búcsúznom, akivel harmincöt évig zenéltem, hanem a legjobb barátomtól, akit szinte a testvéremnek érzek”.

A fiúk végül tavaly márciusban találtak rá Kerslake méltó utódjára Russell Gilbrook személyében, aki olyan világsztárokkal dolgozott együtt, mint Tony Iommi vagy Van Morrison.
Amellett, hogy a zenekar folyamatosan turnézik, ha tehetik nem hagyják ki – az egyik albumukról elnevezett – The Magician’s Birthday Party-t, amelyet minden alkalommal novemberben tartanak Londonban. Ilyenkor a világ minden tájáról érkeznek Uriah Heep rajongók, és a színpadon nemcsak a jelenlegi, de régi zenekari tagok is muzsikálnak.

Uriah Heep (USA)Kapcsolódó zenekarok:Kapcsolódó koncert:Koncertszervező:

Kommentek (0)

Még nincs hozzászólás. Legyél te az első!
Hozzászólás írásához be kell lépned. Ha még nem regisztráltál, akkor megteheted itt.