Nézd meg a koncertek plakátait >
Nem vagy belépve! (Lépj be vagy regisztrálj!)
MA: 15 
¦16¦17¦18¦19¦20¦21¦22¦23¦24¦25¦26¦27¦28¦29¦30¦31¦01¦02¦03¦04¦05¦06¦07¦08¦09¦10¦11¦12¦13¦14¦15¦16¦17¦18¦19¦20¦21¦22¦23
Hunderground
Itt vagy most: Hunderground | Magazin | Blind Myself: Ancient Scream Therapy

Blind Myself: Ancient Scream Therapy

Edge Records (2006)

Rovat: Lemezkritikák | Felkerült: 2008. február 7., csütörtök | Írta: Kovács Gergely

Igazán tiszteletet érdemel, amilyen kitartással és szorgalommal dolgozgat azon Tóth Gergő és csapata, hogy kitörjön a magyar posványból, ezzel együtt sose kedveltem a Blind Myselfet. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy rossz zene, csak annyit, hogy soha nem éreztem magamhoz közel állónak, amit csinálnak. A bandának ugyanakkor stabil rajongótábora van, a sajtó is szereti – nem csak itthon, de tőlünk nyugatra is –, a 2006-os ’Ancient Scream Therapy’ a Metal Hammer hangpróbáján is lehengerlően szerepelt.

A lemez nagyon szimpatikusan nyit, már jóval azelőtt, hogy hallgatni kezdené az ember, hiszen egyrészt – a Blind Myselftől igazán el is várható módon – nagyon szép a borító és a booklet, másrészt rendhagyó módon dual disc formában jelent meg, azaz egy lemezen kapunk egy CD-t és egy DVD-t. Először a DVD-t néztem meg, úgyhogy most is ezzel kezdeném: az összesen háromnegyed órás anyag videoklipeket, pár szám koncertfelvételét, fotógalériát, és – tagokkal és barátokkal készített – interjúkat tartalmaz, egy rajongónak igazi ajándék, de a zenekarral csak most ismerkedő érdeklődőnek is hasznos és érdekes. Dicséret érte.

A lényeg azonban persze a CD, a zenei rész. Hogy a hangzás mennyire rendben van, az nagyon gyorsan kiderül, és azért említem rögtön az elején, mert a basszusgitáros Bodnár Péter keze van benne nagy mértékben. A ritmusszekció másik fele, a dobos Szabó László ügyesen üti végig a lemezt, szerencsére nem egy metal szakbarbár, jó ötletei vannak, amikkel diszkréten fel tudja dobni az amúgy egyszerűbb és lazább részeket is. A gitáros Szalkai Tibort megint nem nagyon kell bemutatni senkinek, aki figyelemmel kísérte az elmúlt nem is olyan kevés évben a hazai keményebb zenei színtér történéseit. Ő is hoz jó ötleteket, pláne hogy itt olyan oldaláról is megmutathatja magát, amire mondjuk a The Idoru tagjaként nyilván nincs lehetősége. Változatos is lett az album, Gergő is hoz az üvöltésen és hörgésen túl dallamosabb dolgokat itt-ott, meg van pl. némi kórus, de a legjobban az tetszik, amikor a slágeros ’Lost In Time’-ban Téglás Zoli zendít rá a refrénre. Alapvetően a Blind Myselftől elvárt súlyos hangulat a jellemző, de mint mondtam, egész változatos lett az összkép.

Mindezt a sok pozitívumot egybevéve sem kedveltem meg a zenekart, nekem valami hiányzik belőle, amire objektíven nem nagyon tudok rámutatni, szubjektíven azonban továbbra is érzem, hogy ez nem az én zeném. Pedig amúgy – pláne hazai szinten – tényleg ritka igényes kiadvány ez, amiben a dual disc nem az egyetlen meglepetés, de nem akarok minden poént lelőni, hátha valakinek még nincs meg eredetiben, és most akarja megvenni.


Számlista
1. Wax
2. Lost In Time
3. Go Get A Life!
4. Ancient Scream Therapy
5. The Agony Of My Nice Side
6. Judgement 2021
7. The Buried Alive Exercise
8. Illegal Society
9. Sólyomszemmel
10. When One Day Ends

Tagok
Tóth Gergely – ének
Szalkai Tibor – gitár
Szabó László – dob
Bodnár Péter – basszusgitár

Diszkográfia
Horrified By The Sun EP – 1998
Heaven’t – 1999
Product Of Our Imagination – 2002
Worst-Case Scenario – 2004
Ancient Scream Therapy – 2006

Kapcsolódó zenekarok:

Kommentek (0)

Még nincs hozzászólás. Legyél te az első!
Hozzászólás írásához be kell lépned. Ha még nem regisztráltál, akkor megteheted itt.