Nézd meg a koncertek plakátait >
Nem vagy belépve! (Lépj be vagy regisztrálj!)
MA: 02 
¦03¦04¦05¦06¦07¦08¦09¦10¦11¦12¦13¦14¦15¦16¦17¦18¦19¦20¦21¦22¦23¦24¦25¦26¦27¦28¦29¦30¦31¦01¦02¦03¦04¦05¦06¦07¦08¦09¦10
Hunderground
Itt vagy most: Hunderground | Magazin | Morpheus: III

Morpheus: III

Szerzői kiadás

Rovat: Lemezkritikák | Felkerült: 2008. január 21., hétfő | Írta: Kovács Gergely

Hogy a negyedik nóta címére utaljak, kissé félve tettem be a lejátszóba a kaposvári Morpheus harmadik nagylemezét. A biográfiából ugyanis annyi egyből kiderült, hogy a banda egész jó viszonyt alakított ki az Ossiannal, sőt, producerük is volt már Paksi Endre. Márpedig az Ossianon és Paksi Endrén csak nevetni szoktam tudni, de azt se sokáig bírom, rövid időn belül igyekszem szabadulni tőlük (kivétel a legendás debreceni koncert, azt bármikor meg bírom újra hallgatni).

A Morpheust illetően a valóság sokkal kellemesebb, a kvázi ’összefonódás’ nem járt hasonulással, a kaposvári zenekar szerintem köröket ver Endre bátyóékra. Nem vagyok ugyan kimondott billentyűpárti, de itt egyértelműen az összkép előnyére válik a szintetizátor használata, Horváth Richárd ügyesen és okosan bánik hangszerével. A dalok jól meg vannak írva, nem igazán progresszív a zene, de nincs emiatt hiányérzetem, a power metalos és a balladisztikusabb témák is jól fel vannak építve, világmegváltás tehát nincs, de az unalom se vetette ki velem a lemezt a lejátszóból. Nem ismerem a korábbi szólógitárosok munkáját, de hogy Vörös Attilával jól járt a csapat, az biztos, van egy-két olyan szóló, amire egyből fel kell kapnom a fejemet menet közben.

A hangzás is izmos, az Audioplanet ismét jó munkát végzett, szerencsére ezen a téren hazánk egyre jobban felzárkózik a nemzetközi mezőnyhöz. A gitárok ennek megfelelően vastagon szólnak, harapnak, de az elszórt lírai részeknél is szépen szólalnak meg, a dobokról se mondanánk már meg elsőre, hogy magyar stúdióban vették fel őket, a hangszerek arányosan szólnak, az éneket és vokált is beleértve.

Amin még el lehet bukni, az tehát az ének és a szövegek, és igazából ezt is érzem a leggyengébb láncszemnek a Morpheus lemezén. Nem kell katasztrófára gondolni, sőt, Könnyű Tamás nemritkán nagyon erős témákat hoz nagyon jól, máshol viszont érzésem szerint lehetett volna még csiszolni a dolgokat, a témákat magukat és a tolmácsolást is. A szövegekben gyakran helyet kapnak az élet nehézségei, de nem depressziós brigád a Morpheus, éppen hogy sokszor a negatívan kezdődő szövegű daloknak is pozitív a kicsengése a végén. Visszatérve az énekre: több vendég is közreműködik, nekem legjobban az egyszer csak váratlanul felhangzó üvöltés tetszett, amit az értelemszerűen a stúdióban ’kéznél levő’ Jaya Hari das szolgáltatott, de rajta kívül a Wendigo frontembere, BZ, továbbá Kenyér Klára és Nachladal István is kapott kisebb vagy nagyobb szerepet.

A Kiss Attila Ede festette borító és booklet is szép, van szép színes kép a zenekarról, erre is odafigyeltek hát a fiúk, amiért dicséret jár nekik.

A Morpheus új korongja egyértelműen pozitív csalódást okozott a számomra; igaz, eredetileg sem azért tartottam kicsit tőle, mert az előző anyagokkal problémám volt, hanem épp azért, mert nem ismertem őket. Ossian-rajongók mindenképp azonosítsák be, de az erőteljesebb, poweresebb metalokat kedvelőknek is örömöt okozhat.

Számlista
1. Nincs igazság
2. Miért változnál?
3. Örökség
4. Félelem
5. Morpheus
6. A szerelem mindent legyőz
7. Gyötrelem
8. Inkvizíció
9. Végzet
10. Az Átkozott

Tagok
Könnyű Tamás – ének
Horváth Lajos – ritmusgitár
Vörös Attila – szólógitár
Giczi Balázs – basszusgitár
Horváth Richárd – billentyű
Giczi Tamás – dob

Diszkográfia
Látomás (EP) – 2001
Morpheus – 2003
Élet és halál – 2005
III – 2007

Kapcsolódó zenekarok:

Kommentek (2)

Hali! Szerintem nem az kérdés, hogy honnan indult a magyar metál (vagy inkább fém?), hanem az, hogy most hol tart. És az Ossiannal sincs sok baj, csak egy: hogy túl van értékelve (pl: koncertlátogatók száma nem áll arányban a teljesítménnyel (2008-at írunk)) és ez akadálya a fejlődésnek. Vagy még jobb: ha kis országunkban Paksi Endre a második legjobb szövegíró (MetalHammer eredmény, és pontosabban kedvenc magyar szövegíró), akkor csak ketten írnak szövegeket itthon.

Amúgy most nem ez a lényeg, hanem az, hogy a Morpheus harmadik lemeze egész jó lehet, és a kritika hatására sokan meg fogják hallgatni, akik alapból nem tennék (köztük én is).

Az meg, hogy egy "idióta" (nem is az) nem bírja hallgatni Endrééket, senkit nem érdekel, főleg nem az Ossiant.

Ja, ha már előhoztad a Pokolgépet, kiváncsi vagyok a Majkás feldolgozásról mi a véleményed:
http://www.webcsatorna.hu/filmek/majka_itelethelyett&show=0
#2bonditz2008-01-26 23:08:45
Ez egy kicsit sok!A Morpheussal semmi problémám,sőt szeretem a zenéjüket,de te idióta,mert nem tudlak másnak hívni,gondolkodj már el azon honnan indult a magyar metál!
Pokolgép?Paksi Endre?
Lehet már öreg,követett el hibákat,de bazzeg eleget letett az asztalra!Még mindig sokan vannak Ossian koncerten,milyen érdekes.
Gondolkodj el valamin mielőtt fikázódsz összevissza.
Ennyi!
Elnézést a zavarásomért!
METÁL
#1Munkácsi Tamás (Tommen)2008-01-21 21:36:20

Szólj hozzá te is!

Hozzászólás írásához be kell lépned. Ha még nem regisztráltál, akkor megteheted itt.