Nézd meg a koncertek plakátait >
Nem vagy belépve! (Lépj be vagy regisztrálj!)
MA: 26 
¦27¦28¦29¦30¦01¦02¦03¦04¦05¦06¦07¦08¦09¦10¦11¦12¦13¦14¦15¦16¦17¦18¦19¦20¦21¦22¦23¦24¦25¦26¦27¦28¦29¦30¦31¦01¦02¦03¦04
Hunderground
Itt vagy most: Hunderground | Magazin | ’Másként zenélők’ a Kultiplexben

’Másként zenélők’ a Kultiplexben

2007. augusztus 15., Sziget utáni veszedelem, Cynic (USA), Aebsence (H)

Rovat: Beszámoló | Felkerült: 2007. augusztus 19., vasárnap | Írta: Kovács Gergely

Nem sok banda mondhatja el magáról, hogy szűk másfél évtizeddel az egyetlen albumát követően egy másik földrész kis országában is alig várják a rajongói, hogy végre részesei legyenek annak az élménynek, amiben már rég nem mert reménykedni senki. Mármint hogy még valaha látni fogják élőben az illető bandát. A Cynickel viszont pontosan ez történt.

Miután két régi barát, Paul Masvidal gitáros és Sean Reinert dobos zenélt egyet a hasonlóan kultikus Death ’Human’ című albumán, ’93-ban két másik kitűnő muzsikussal, Sean Malonev basszusgitárossal és Jason Globel gitárossal együtt végképp beírta nevét a progresszív zene nagykönyvébe. Ebben az évben jelent meg a Roadrunner gondozásában a ’Focus’, a máig egyetlen Cynic-nagylemez, amit nemcsak a kritikusok fogadtak jól, de egész jó eladásokat is produkált információim szerint. Meg is érdemelte, hogy újra kiadják, a 2004-es verzióra bónusz felvételeket is pakolt a Roadrunner, hogy még érdekesebb legyen a dolog.

Egyébként a Cynic tagjai közül többen a ’Focus’ után is együtt zenéltek, hiszen Paul Masvidal és Sean Reinert a Gordian Knotban és az Aeon Spoke-ban is játszott/játszik, előbbiben pedig tag még Sean Malone is.

Idén sokan nagy örömmel vettük tudomásul, hogy a Cynic alapításának huszadik évfordulóját újjáalakulással ünnepli, aminek eredményeképpen új albumot is várhatunk végre. Arra azonban gondolni sem mertem, hogy végül személyesen is találkozhatunk a csapattal, pontosabban a két ex-Death taggal, és két új zenésszel, Chris Kringel basszusgitárossal és David Senescu gitárossal. (Mellesleg Chris nem annyira új az őstagok számára, hiszen a Portalban együtt játszottak vele.) Az első infót a koncertről körülbelül két héttel azelőtt kaptam, hogy az eseményre ténylegesen sor is került a PlanetNoir és a Negative Art szervezésében, az idei Sziget utáni veszedelem keretében. Az aznap esti programom tehát megvolt. Mivel szerdai napon került sor a koncertre, reménykedtem a korai kezdésben, hiszen másnap munkanap volt. No, ez nem jött össze. Mármint a munkanap igen, a korai kezdés esett kútba.

Az előzenekar ugyanazon okból kifolyólag egyszerre megtisztelő és hálátlan feladatát az Aebsence látta el. Nem voltak könnyű helyzetben az Aebsence tagjai, hiszen a közönség nem rájuk volt igazából kíváncsi, hanem türelmetlenül várta, hogy lássa végre a legendákat – pláne hogy mire az Aebsence rázendített, addigra eredeti reményeim szerint már a Cynicnek kellett volna a színpadon lennie. Ezzel együtt az Aebsence végül derekasan helyt állt; a zsúfolt színpadon nagy látványt nem volt esélyük produkálni, mégis egész jól magukra tudták vonni a közönség figyelmét. Bevallom, a tizenkét éves múltra visszatekintő zenekart nem ismertem régebben, pedig jól fogadta zenéjüket a sajtó és a szakma egyaránt, és itt is bebizonyították, hogy van némi fogalmuk a zenélésről. A Tool és az Alice In Chanis hatásait a magyar népzenével ötvöző progresszív zúzás nem is volt rossz, bár először fura volt, mikor az angol szövegű dalok közepén egyszer csak magyar népdal-részletekkel találtam szembe magam, de menet közben hozzászoktam, sőt, már vártam, mikor jön a magyaros rész. Ha jól sejtem, az ének időnként loopolva volt, mivel volt, hogy egyszerre két szólam is futott egymás mellett, holott egyik zenész se vokálozott a háttérben.

Az átszerelést követően felbukkantak egymás után a Cynic tagjai, elsötétült a terem, és a bandától nem meglepő módon meditációs hanganyag kezdett hömpölyögni a Kultiban. De aztán kisvártatva csak felzendültek a ’Focus’ nyitónótájának, a ’Veil Of Maya’-nak mindenki által ismert hangjai, és már tudtuk, nem hiába vártunk annyit. Leírhatatlan élmény volt élőben hallani mindazt, ami már lemezen is annyiszor lenyűgözte a jelenlévőket, akár a ’Focus’ megjelenésekor, akár csak jóval később ismerkedtek meg a bandával. Ugyan korábban hallottam róla, mégis furcsa volt látni, hogy a hörgős részek felvételről mennek, Paul csak a Cynic védjegyévé vált elektronizált témákat énekelte. A számok között többnyire spirituális okosságokat hallhattunk szintén felvételről, de Paul többször megköszönte mindenkinek a részvételt. Annyi nagyképű, de amúgy kétbalkezes ’zenész’ után, akikhez gyakran szokott ’szerencsém’ lenni, igazán felüdítő volt látni egy ilyen zseniális és ugyanannyira szerény muzsikust. A két új tag is hibátlanul végezte a dolgát, és noha előzőleg bántam, hogy nem Sean Malone fog basszusgitározni, Chris Kringel játékát hallva nem maradt bennem hiányérzet.

A zenekar amellett, hogy lenyomta a teljes ’Focus’-t, eljátszotta az egyik bónusz dalt, a ’Cosmos’-t az újrakiadásról, egy új nótát, az ’Evolutionary Sleeper’-t, valamint egy feldolgozást a Mahavishnu Orchestra-tól (remélem, jól írtam), a ’Meeting Of The Spirits’-t. A ’Uroboric Forms’ erejéig egy Brett nevű fickó segítette ki a fiúkat a brutális vokálokkal, ő a francia Kalisia tagja – kár, hogy nem jött vele az egész banda, jó a zenéjük.

A végén sikerült visszakönyörögni a bandát egy egyszámos ráadás erejéig, ami a ’Focus’-ról addig el nem játszott egyetlen nóta, a ’How Could I’ volt. Utána még vártunk egy kis ideig, mivel nem kapcsolták fel a fényeket, reménykedve, hogy hátha, de aztán már nem lett semmi, Paulék ismét kifejezték hálájukat, és elbúcsúztak a színpadtól – nemcsak nálunk, de úgy általában Európában egy időre, mivel mentek vissza Ámerikába.

A Meshuggah és a Converge után a Cynic már a harmadik ’másként zenélő’ kultbanda volt, amit ezen nyáron a Kultiplexben láthattam – csak remélni merem, hogy a 2007. év még tartogat hasonlóan szép élményeket.

Cynic (SWE), Aebsence (HU)Kapcsolódó zenekarok:Kapcsolódó koncert:

Kommentek (0)

Még nincs hozzászólás. Legyél te az első!
Hozzászólás írásához be kell lépned. Ha még nem regisztráltál, akkor megteheted itt.