Nézd meg a koncertek plakátait >
Nem vagy belépve! (Lépj be vagy regisztrálj!)
MA: 23 
¦24¦25¦26¦27¦28¦29¦30¦01¦02¦03¦04¦05¦06¦07¦08¦09¦10¦11¦12¦13¦14¦15¦16¦17¦18¦19¦20¦21¦22¦23¦24¦25¦26¦27¦28¦29¦30¦31¦01
Hunderground
Itt vagy most: Hunderground | Magazin | Doors slágerek - unplugged megszólalásban

Doors slágerek - unplugged megszólalásban

Rovat: Interjú | Felkerült: 2007. április 20., péntek

Márciusban volt szerencsém élőben látni és hallani hazánk egyik legrégebbi tribute-zenekarát, a Doors Emlékzenekart. Az énekesük számomra: tökéletes illúzió, mintha maga Jim Morrison állt és énekelt volna a színpadon.

Nagy hatással volt rám ez a fergeteges hangulatú klub buli, és mivel szerintem nagyon magas színvonalon közvetítik a Gyíkkirály zenéjét, felkeltették az érdeklődésemet. Ebből nálam egyenesen következik, hogy megkerestem a zenekar gitárosát - Kiss Gergőt -, hogy meséljen nekem az emlékzenekarról.

Gergő kérlek, mutasd be röviden a zenekart, mióta létezik a Doors Emlékzenekar? Kik a tagjai?

1992-ben alapította a zenekart László Boldizsár (Cotton Club Singers) és Szöllős Gergő. A dátumból is látszik, hogy nem divatból jött létre a zenekar, hanem ez folyamatos dolog az óta. Alapító tagunk Szöllős Gergő a dobosunk. Rajta kívül Menszátor Attila énekel, Fóris Szilárd játszik billentyűs hangszereken, Veisz Gábor basszusgitározik és én – Kiss Gergő – játszom gitáron. Minden nagyobb hazai zenei fesztiválon ott voltunk az elmúlt 14 évben. A Doors zenéje nagyon sok stílust magába foglal – a bluestól a jazzrockon át, a rockig -, ezért a különféle zenei stílust kedvelő emberek is megtalálják a dalok között azt, ami a szívükhöz a legközelebb áll. Küldetésünknek érezzük, hogy minden generációt megismertessünk a Doors-al. Nagy örömmel látjuk koncertjeiken, hogy a tizenévesektől kezdve az idősebb generációkig, minden korosztály képviselteti magát. A zene szeretete az, ami fiatalt és idősebbet kihoz a koncertjeinkre és ez nagyszerű dolog.

Zenészkollégáid honnan jöttek, milyen zenei múltjuk van? Hol tanultatok zenélni?

Énekesünk Menszátor Attila, József Attila díjas színész, az éneklésen kívül játszik színházban, de játékfilmekben is szerepel, illetve a Duende együttesnek és a Tom Waits emlékzenekarnak is frontembere még. Szöllős Gergő a dobos, az egyedüli a régi alapító tagok közül – többek között – a Szabó Leslie Band-ban is dobol, dobiskolát is működtet, és mindketten szoktuk a koncerteket is szervezni. Fóris Szilárd a Zeneakadémián végzett zongora szakon, és párhuzamosan komolyzenével is foglalkozik. Veisz Gábor a basszusgitárosunk nagyon sok zenei stílusban otthon van, a Fugátóban és Farkasházi Rékával is játszik. Nekem is van zenei múltam. Jelenleg az emlékzenekaron kívül még gyermekek zenei fejlődésének elősegítésére és szórakoztatására létrejött Monó Manó nevű zenekarban is játszom. Itt szeretném megemlíteni, hogy nagyon sokat köszönhetek tanáraimnak, Vámos Zsoltnak (Bon-Bon) és Felkai Miklósnak. De saját stílusom kialakításában nagy szerepe volt Tátrai Tibornak is, akivel érdekes módon személyesen csak néhány mondatot volt alkalmam beszélni eddig személyesen, de gitározása nagyon meghatározó számomra mind a mai napig.


Milyen gyakran szoktatok próbálni? Hogyan állítjátok össze a műsort és bővítitek-e a repertoárt?

Mivel régi zenekar vagyunk, régóta játszunk, külön próbálni nem szoktunk. Általában koncertek előtt összejövünk próbálni, a műsort összeállítani. Úgy működik, hogy kiválasztunk 18-20 dalt a próbán, és koncerten ebből 15-16 dalt eljátszunk. Az adott hely hangulatától is függ, ahol fel fogunk lépni, hogy miként alakítjuk a műsort. A Doors-nak vannak nagyon pörgős, kemény nótái, de vannak lírai lágy dalai is, és ezeket próbáljuk a helyhez és a közönséghez igazítani. Folyamatosan bővítjük, változtatjuk a repertoárt, közösen megbeszéljük, hogy melyik dalokat vegyünk be a műsorunkba.

Térjünk rá a jelenre és a közeli jövőre. Úgy hallottam, hogy valami nagyon különleges fellépésre készültök, nem mindennapi koncerthelyszínen ahol unplugged fogtok játszani. Igaz a hír?

Igen, április 28-án (szombaton) az Alexandra Könyvesház pódiumán (Nyugati tér 7.) fogunk unplugged Doors dalokat játszani 19 órától, várhatóan másfél órán keresztül. Szokatlan lesz a Panoráma terem helyszínként, - nem egy rock klub, nem egy csarnok - és megpróbáljuk kihasználni a hely adottságait, ezt a színházas jelleget. Ebben a miliőben úgy érezzük, hogy jobban fogunk támaszkodni a dalok érzelmi vonulatára, a szövegekre, a versekre. Úgy tervezzük, hogy Menszátor Attila – ahogy eddig is tette koncerteken – verseket is elő fog adni. Tehát rendkívül érdekesnek ígérkezik ez az esemény, nagyon készülünk rá, próbálunk, mert élvezetesen szeretnénk tolmácsolni a Doors slágereit unplugged. Plusz még egy információ: a koncert ingyenes lesz!

Az unplugged megszólaláshoz a dalokat ugye át kell hangszerelnetek?

Természetesen. Mivel akusztikus gitáron fogok játszani, teljesen máshogy kell játszanom a dalokat, mint elektromos gitáron. Ezen kívül a többi hangszer, de legfőképpen a dob sem a megszokott módon fog megszólalni. Ezért, nagyon érdekesnek ígérkezik ez a kísérlet jellegű koncert, az újszerű hangzás, és a szokatlan környezet miatt is.

Május elején az unplugged után sokkal hangosabban fognak szólni a Doors nóták, mert egy nagy koncertetek lesz, ahol egy másik népszerű magyar tribute-zenakarral közösen léptek fel. Úgy tudom, hogy nem ez lesz az első koncert, ahol ez a két emlékzenekar együtt szórakoztatja az egybegyűlteket.

Május 2-án /szerdán/ az Almássy téri Szabadidő Központban (VII., Almássy tér 6.) a Banális Közhely Egyetemi Klub keretében lépünk fel a Hollywood Rose-zal (Guns n’ Roses tribute zenekar) közösen. Értelemszerűen sokkal zúzósabb lesz a műsor, mint az unpluggeden. Egy mini tribute fesztivál keretében vidéken már léptünk fel együtt. Szerintem nagyon érdekes ez az összeállítás, bár mindkét zenekar rockzenét játszik, de úgy gondoljuk, hogy ebben a párosításban még szélesebb kört érint meg ez a közös koncert. Szeretettel várunk minden Doors és Guns n’ Roses rajongót!

További terveitek?

Még júniusban tervezünk egy utolsó klub bulit, aztán jönnek a fesztiválok. Tavaly játszottunk közös koncerten a Zappa Emlékzenekarral a Szigeten, a Pesti Est színpadon, ahol egy három órás folyamatos koncert volt a két zenekarral. Nem volt semmiféle átállás közöttünk, hanem egy közösen előadott dallal váltottuk egymást a színpadon. Mivel a koncert nagyon jól sikerült, és jó barátságba került a két zenekar, idén folytjuk a közös bulizást. Idén például a Zöld Pardonban - és ahogy tavaly is - a Szigeten is ott leszünk. A Touch Me című dalt így végre ismét fúvósokkal adhatjuk elő. Már őszre is vannak megkereséseink, vidékről is sok a meghívás. Távolabbi tervünk, hogy - Doors stílusban - közösen írunk néhány dalt, mivel vannak már zenei ötleteink és Attilának, pedig vannak versei. Tehát úgy döntöttünk, hogy néhány saját dallal is előrukkolunk és valószínű, hogy a dalokat egy maxi formájában ki fogjuk adni, mert a decemberi jubileumi koncerten már szeretnénk eljuttatni a közönséghez. Immár mondhatom, hogy hagyománnyá vált nálunk Morrison születésnapja környékén, minden év decemberében. Így tervezzük ezt idén is, de nem csak a születésnapi emlékezés lesz az apropó, hanem idén decemberben lesz 15 éves a Doors Emlékzenekar! Ezt egy eddigieknél nagyobb koncerttel szeretnénk megünnepelni, ahol lesz meglepetés is. Annyit árulok el előzetesen, hogy azokat a zenészeket szeretnénk meghívni vendégként, akik eddig tagok voltak, játszottak a Doors Emlékzenekarban. Ezek a távolabbi terveink.


Készitette: Hajós Maja

Doors EmlékzenekarKapcsolódó zenekarok:Kapcsolódó koncert:

Kommentek (0)

Még nincs hozzászólás. Legyél te az első!
Hozzászólás írásához be kell lépned. Ha még nem regisztráltál, akkor megteheted itt.