Nézd meg a koncertek plakátait >
Nem vagy belépve! (Lépj be vagy regisztrálj!)
MA: 26 
¦27¦28¦29¦30¦01¦02¦03¦04¦05¦06¦07¦08¦09¦10¦11¦12¦13¦14¦15¦16¦17¦18¦19¦20¦21¦22¦23¦24¦25¦26¦27¦28¦29¦30¦31¦01¦02¦03¦04
Hunderground
Itt vagy most: Hunderground | Klubok | EGAL cult.club | Hírek | Megszűnik az egri EGAL klub
EGAL cult.club
2011. november 20., vasárnap, 22:29
Megszűnik az egri EGAL klub
Megszűnik az egri EGAL klub



Több szempontból is a legek klubja volt…



2012. január elsején véglegesen megszűnik az ország legrégebben működő, és a legtöbb kitüntető díjban részesült klubja, az egri EGAL, korábbi nevén MÁS klub.

A ma már legendásnak számító klubot 16 éve működtető Egri Alternatív Kulturális Egyesület által szerződésben is vállalt harmadik 5 éves ciklus (egy esztendő PHARE felújítással telt) ez év végén lejár, és Juhász Mihály elnök-klubvezető, illetve az egyesület a továbbiakban nem kívánja meghosszabbítani azt, vagyis végleg bezárja az intézményt.

A ma már legendásnak számító, független intézményt az egyesület az egri Önkormányzat és a Soros Alapítvány támogatásával 1995. szeptemberében nyitotta meg. Az azóta eltelt 16 év alatt a klub példátlan sikersorozatot produkált: Több különböző, országos közönségszavazáson háromszor lett Az év legjobb vidéki klubja, egyszer-egyszer pedig Az év klubja, Az év legjobb zenés szórakozóhelye Magyarországon, Az év legszimpatikusabb civil szervezete, ill. Az év nonprofit szervezete, megkapta továbbá Eger város Kulturális Nívódíját. Az Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata megbízásából, 2010-ben, az Echo Survey Szociológiai Kutatóintézet által készített ifjúságkutatás adatai szerint is a leglátogatottabb egri kulturális intézmény a középiskolás korosztály körében az EGAL.

A MÁS klub követendő jó példaként állt éveken át számos civil kezdeményezés előtt szerte az országban, és szintén nem mindennapi sikereket ért el pályázatok terén is: Több mint 60 millió forintot nyert az egyesület az évek során különböző alapítványoktól és egyéb szervezetektől. Támogatóik között volt a már említett Soros Alapítvány és a városi Önkormányzat mellett többek között az Amerikai Egyesült Államok, Kanada és a Holland Királyság nagykövetsége, az Autonómia Alapítvány, az Európai Unó PHARE programja, az Ifjúsági- és a Kulturális Minisztérium, a Magyar Országgyűlés, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány, vagy a Világbank. A klub több ezer rendezvényén több mint háromszázezer látogató, és több ezer közreműködő fordult meg. A kommersz programokat és a szórakoztatóipari rablógazdálkodást elkerülve, a kulturális sokszínűség jegyében a koncertek és partyk mellett jótékonysági rendezvények, kiállítások, filmes- és színházi produkciók, különböző fesztiválok (pl. Kelet-Európai Napok, RÉVület, Egri Zenekarok Fesztiválja) és városi rendezvények (pl. Eger Ünnepe, Tiszta élvezet), közönségtalálkozók is szerepeltek a repertoárban. Mindvégig fontosnak tartotta a klub a drogprevenció konkrét megjelenését is, ennek három fő korszaka, a kiscsoportos beszélgetések, a szakmai programokkal kiegészülő nagyrendezvények, végül a partiszerviz szolgáltatások voltak. Az egri fiatalokra a kezdetektől nem csak mint közönségre, hanem kreatív alkotókként is számítottak, így kiemelt szerepet kapott az egri zenekarok és egyéb egri produkciók, alkotások bemutatása. Rengeteg civil szervezettel és egyéb intézménnyel működött együtt a MÁS/EGAL az évek alatt, az Életfa Környezetvédő Egyesülettől a Megyei kórház Drogambulanciáján, vagy a Főegyházmegyei Karitász RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatán át az Eszterházy Károly Főiskoláig.A különböző amatőr zenekarok bemutatkozása mellett megfordult a klub szűkös színpadán a hazai zenei élet megannyi ismert szereplője is, mint például a Tankcsapda, az Európa Kiadó, a Ladánybene 27, a Deák Bill Blues Band, a Kispál és a Borz, a Hooligans, Péterfy Bori, Hobo, a Muzsikás, vagy a Csík zenekar, de érkeztek fellépők Brazíliából, az Egyesült Államokból, Angliából, Nigériából, Franciaországból, és számos egyéb országból.

Kommentek (0)

Még nincs hozzászólás. Legyél te az első!
Hozzászólás írásához be kell lépned. Ha még nem regisztráltál, akkor megteheted itt.