Nézd meg a koncertek plakátait >
Nem vagy belépve! (Lépj be vagy regisztrálj!)
MA: 07 
¦08¦09¦10¦11¦12¦13¦14¦15¦16¦17¦18¦19¦20¦21¦22¦23¦24¦25¦26¦27¦28¦29¦30¦31¦01¦02¦03¦04¦05¦06¦07¦08¦09¦10¦11¦12¦13¦14¦15
Hunderground
Itt vagy most: Hunderground | Klubok | EGAL cult.club | Hírek | Még nincs béke az EGAL-ban
EGAL cult.club
2010. január 25., hétfő, 00:16
Még nincs béke az EGAL-ban
Holló Miklós, Egri Szín

Még nincs béke az EGAL-ban

Problémaforrás, vagy valami érdekes kulturális közeg? - Beszélgetés Juhász Mihállyal.

Komor fellegek zavarják Eger viszonylag derűs kulturális életét, nincs egyetértés a város egyik legfontosabb szórakoztató klubja és Eger Önkormányzata között. Az Egal klubot működtető Egri Alternatív Kulturális Egyesület jogi úton kívánja a konfliktust rendezni, ezért az EU-hoz és a bírósághoz fordul.

A vita okát az képezi, hogy az önkormányzat nem tartja be a 2006-ban Phare-támogatást nyert a Szent Miklós városrész rehabilitációja kapcsán az egyesülettel szemben vállalt, szerződésben lefektetett kötelezettségeit. Az egyesület vezetője, Juhász Mihály szerint még tárgyalni sem hajlandó az ügyről. Hol a párbeszéd és hol áll az Egal?
Nemrégiben tizenöt évnyi munkájukat ismerte el a Nemzeti Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány a civil-díjainak átadóján, a budapesti Merlin színházban. Az EGAL-nak ítélt díjjal, az egri EGAL klub újabb elismerésével a klubot működtető Egri Alternatív Kulturális Egyesület kiemelkedő és előremutató, az ifjúságot érintő kérdésekre választ kereső tevékenysége látszik igazolódni.
A levegőben lóg a kérdés, hogy az Egal Klub a megyeszékhely egyik megoldatlan problémája, vagy a város kulturális kínálatát színesítő, egyedi értékeket magába fogadó kortárs közeg. A választ Juhász Mihállyal, a klub vezetőjével közösen kerestük. A vele készült beszélgetést két részben közöljük.

Első kör: http://www.egriszin.hu/?c=cikk&id=4851

EgriSzín: Az utóbbi időben kiéleződött a vita az Egal Klub és Eger Város Önkormányzata között. Foglaljuk össze röviden, hogy mi vezetett a konfliktushoz!
Juhász Mihály: A Szent Miklós városrész rehabilitációjára Phare program keretében nyert a város 300 millió forintot két társpályázóval együtt, az egyik a Művészetek háza, a másik az Egal klubot működtető Egri Alternatív Kulturális Egyesület. A beruházás 2006-ban fejeződött be, azóta három év telt el. Minimum öt éves fenntartási kötelezettség van a szerződésben. Természetesen mindenki azt szeretné ha ez több lenne, de a minimális öt év szigorúan elő van írva. Az EU-val kötött szerződésben le van fektetve, hogy ki mit vállalt, mi a feladata, mi a kötelezettsége. Eszerint az Egal Klub mellett létrejött Egal park fenntartásának kötelezettsége az Egri Alternatív Kulturális Egyesületé, viszont az ehhez szükséges anyagi eszközöket a megemelt költségvetési támogatásból biztosítja Eger Megyei jogú Város Önkormányzata. Gyakorlatilag ez nem történik meg.
Mi mindeddig azt hittük, hogy csak csúszik ez a dolog, éppen ezért belefektettük a szükséges munkát, energiát és pénzt. Már több éve kérjük az Önkormányzatot az ügy rendezésére. Egy ideig azt a választ kaptuk, általában szóban, hogy „majd utána néznek”, „folyamatba veszik az ügyet”, de soha semmi nem történt. Még csak egy telefonhívás sem.
Már lassan két éve, hogy levélben próbáltam megoldást keresni sikertelenül, ami azért nagyon tragikus, mert hangsúlyozom, mi konzorciumi partnerek vagyunk egy európai uniós projektben. Egyébként erről is szó van szerződésben. Nekem kicsit túlzásnak tűnt akkor, hogy több mint egyoldalas szerződést írtunk arról, hogy mi mennyire jó partnerek leszünk, és hogyan viselkedünk. Sajnos ehhez képest az történt, hogy már években mérhető az, hogy nem hajlandó szóba állni velünk az önkormányzat. A leveleinkre egyszerűen nem válaszolnak.
A megjelent hírek úgy szóltak, hogy az EU-hoz és bírósághoz fordulunk, ami így is lesz,
de úgy tűnik, hogy kénytelen leszek más fórumon is fölvetni a problémát. A Közigazgatási Hivatalról van szó, ahol valószínűleg föl kell jelentenem Habis László urat, ugyanis két éve nem hajlandó válaszolni egyetlen levélre sem. Sem harminc napon belül, sem azon túl.
Megpróbáltuk más módon is. Egy budapesti ügyvédi irodát bíztunk meg, hátha nekik válaszolnak, de erre sem történt lépés. Mintha nem is léteznénk számukra. Mi pedig közben teljesen tönkre megyünk.
EgriSzín: Milyen feladatokat, terheket ró az egyesületre a park működtetése?
Juhász Mihály: Korábban a város szégyenfoltjaként, egy rettenetes állapotban lévő udvaron működtünk. Volt egy vaskapu, amit a nyitvatartásunk szerint este mindig kinyitottunk. Egy kandeláber világított az udvaron és gyakorlatilag ennyi volt a klubon kívüli rész.
Ma egy több mint ezer négyzetméteres park tartozik hozzánk, amit fenn kell tartani. A kertészeti munkáktól kezdve, a renoválási munkákon át az egyszerű áram és vízdíj fizetéséig, a nyitás, zárás, takarítás, szemét elhordás feladatának megoldásáig akad jócskán, még a minimális üzemelés esetén is tennivaló, és költség, ami szép lassan gyűlik.
Azt gondolom, hogy a szerződésben meghatározott összeg minimál üzemeltetést feltételez, többre ebből nem is futná. Ez egyébként 2004-es árakon öt évre hét és fél millió forint. Van egy másik tétel is, ez egymillió forint, amit a 2007-es költségvetésben megítélt nekünk a közgyűlés. Ezt egyszerűen nem kaptuk meg. Nem tudjuk hogy miért, mivel ezt sem kívánják velünk megbeszélni.
EgriSzín: Hogyan fedeztétek az eddigi kiadásaitokat?
Juhász Mihály: Saját tartalékokból, saját bevételekből és más olyan forrásokból ami által másfelé adósságaink keletkeztek.
EgriSzín: Szándékoztok-e más jogi lépéseket tenni a közeljövőben?
Juhász Mihály: Még reménykedek, hogy legalább most le fognak velünk ülni tárgyalni, de természetesen ez már messze nem elég. Azt most már semmilyen módon nem tehetjük meg, hogy visszalépjünk és ettől a pénztől elessünk. Az a legvalószínűbb, hogy a bírósághoz fordulunk a költségvetésből át nem utalt pénz miatt. A „Phare-os” ügy esetében a VÁTI Nonprofit Kft.-vel felvettük a kapcsolatot, de úgy tűnik, hogy első körben ez sem használt. Őszintén szólva attól félek, hogy eljutottam egy olyan veszélyes pontra, ahol most már nekem kell vigyáznom. Bár én csak az igazat mondom, mégis vigyáznom kell, mit mondok, nehogy véletlenül akaratom ellenre is megtörténjen az, ami előbb utóbb megtörténik ha a város így viselkedik továbbra is.
Azt az információt kaptam, hogy szankciók következnek, amiben a várost pénzvisszafizetésre kötelezhetik, és meghatározott időre eltilthatják mindenféle EU-s pénzektől.
EgriSzín: Ebből a beszélgetésből az is kiderült, hogy nem túl jó a kapcsolatotok a városvezetéssel. Milyen a város kommunikációja felétek?
Juhász Mihály: Semmilyen! Nincs kommunikáció. Mostanában a hírlapban olvastunk egy két dolgot, hajmeresztő dolgokat. Például, hogy az önkormányzat látja el a park fenntartását. Ilyen és hasonló részletkérdésekben már nem szeretnék vitatkozni, főleg nem a sajtóban, mert messzemenően nem ez a lényeg.
Azt viszont nem hittem, hogy ilyen megtörténhet, hogy a partnerek nem állnak szóba velünk. Úgy tudtam, hogy egy egyszerű állampolgárral is szóba kell, hogy álljanak, de hogy a konzorciumi partnerrel sem sikerül ez…. És nem veszik komolyan a fenyegető veszélyeket, én pedig komolyan mondom, hogy ezek léteznek.
EgriSzín: Az elmondottak azt is jelentik, hogy a város álláspontjáról ebben az ügyben ti csak a sajtóból értesültök?
Juhász Mihály: Igen.
EgriSzín: Az említett újságcikkben az is elhangzott a város illetékese részéről, hogy fenntartásaik vannak a park működésével kapcsolatban, méghozzá az, hogy nem vettetek föl egy szakembert a park gondozásához, ami viszont előírás.
Juhász Mihály: Ezt Dr. Barta Viktor úr nyilatkozta. El se tudom képzelni hogy ő, mi alapján nyilatkozik arról, hogy mi kit foglalkoztatunk és kit nem, és milyen módon. Mivel nem beszélnek velünk, ők ezt nem tudhatják.
Természetesen a munkákat megfelelő szakemberek végezték el. Mi ezt teljes mértékben erőn felül oldottuk meg. Akik ebben részt vettek, szintén erőn felül teljesítettek, meghökkentően áldozatkészen és önzetlenül, amit ezúton is köszönök nekik. Ha egyszer végre beszélhetek az önkormányzat képviselőivel, akkor ők is meg fogják tudni tőlem, hogy megtörténtek azok a dolgok, amiknek meg kellett történniük. Részükről viszont semmi.
EgriSzín: Korábban is érték támadások az Egal Klubot, illetve a működtetését. Ezek és a mostani ügy mögött érzel-e politikai, rosszakarói szándékot, ami elsősorban ellenetek irányul?
Juhász Mihály: Igen érzek. Valaha egy-két ember a fejébe vette, hogy mi ellenségei vagyunk. Ez nagyon szomorú. Úgy gondolom, hogy legalább annyit tettünk Egerért, mint azok az emberek, akik bennünket támadnak. És ha ők tényleg komolyan akarnak foglalkozni velünk, akkor mi szívesen állunk elébe, hogy együtt még többet tegyünk Egerért. Beszéljük meg, hogyan is kellene mindezt csinálni.
Természetesen más egy íróasztal mögül, és más az éjszakából beszélni arról, hogy Egerben
milyen állapotban van az ifjúság vagy a kultúra kérdése. De azt hiszem attól, hogy két különböző helyről látjuk, lehetne egyeztetni és közösen tevékenykedni. Mi ezt szívesen tennénk, de ehhez azért két oldal kellene.
EgriSzín: Meg lehet-e nevezni azokat, akik úgymond ellenségesen viszonyulnak az Egal Klubhoz?
Juhász Mihály: Nem tudom igazából kik azok. Amikor pár éve a klub elvételéről volt szó, akkor tudtommal Sneider Tamásék voltak a kezdeményezők, de azóta velük nincs kapcsolatunk, így vitánk sincs. Amiről én beszélni tudok, az hogy Szeleczki János alpolgármester úr részéről volt néhány olyan megnyilvánulás, ami enyhén szólva nagyon barátságtalan volt. És tulajdonképpen Habis úr, hogyha az elméletet tekintjük ő úgy tesz, mint aki velünk van. De a valóságban ezek szerint lehet, hogy mégiscsak ő van ellenünk. De ezt nem lehet tudni, mivel semmi nem nyílt, semmi nem őszinte a dologban.
Nekem az elmúlt két évben minimum száz telefonos megkeresést kellett volna kapnom ígéreteik szerint, az önkormányzattól. Ez nullában realizálódott. Tehát olyan nagy a különbség az elmélet és a gyakorlat között, hogy igazából nem lehet semmit tudni.
Hozzászólások

Szóljon hozzá Ön is!


2010.01.17. 10:16:20 válasz írása
#1 Dr. Barta Viktor valami látnok féle, jó nagy arccal. A jogászoknak nem kell valamire felesküdniük, mikor dr-ok lesznek? Mondjuk az igazságra?
Érkezett válaszok ...
2010.01.17. 10:38:38 válasz írása

#2 Nagyom is büszkék lehetünk az Egálra, nem véletlenül ismert az egész országban és kapoo egy halom díjat. Az év borásza, az év múzeuma, az év étterme az év fiatal borásza az év virágos városa mellett Egeré az év civil szervezete is. Hogy lehet hogy erre nem büszke egy polgármester, vagy egy képviselő, aki annyira tesz Egerért....?

Busi
Érkezett válaszok ...
2010.01.17. 13:45:36 válasz írása
Bekiabáló#3 csináljatok interjút a polgármesterrel is. kíváncsi lennék a másik fél álláspontjára is.
Érkezett válaszok ...

2010.01.17. 14:35:11 válasz írása
Bekiabáló#4 Kabaré, ami a MÁS körül történik az elmúlt években. Viszont, ha elkezdenek pereskedni, nem kizárt, hogy Misiéket csapja arcon a felkészültebb jogi csapat. Ideje lenne levetkőzni a régi szipus-punk beidegződést a hivatalnokoknak, ha a klubról van szó. Persze az is igaz, hogy 12-13 éveseknek drum n’ bass-re ikszelgetni sem kultúr-tevékenység. Meg valljuk be: voltak megbotránkoztató dolgok is. Persze közel sem annyira, mint bármelyik egri diszkóban...
Érkezett válaszok ...
2010.01.17. 23:03:15 válasz írása

Bekiabáló#5 Habis László a "térjünk vissza rá" polgármester. Még egyetlen döntést nem hozott. Egy gyáva bújkáló alak, igazi puha p.
Érkezett válaszok ...
2010.01.22. 21:04:55 válasz írása

Bekiabáló#6 Lehet, Dr. Barta Viktor úr szeretett volna kertészkedni?
Vagy valamilyen "szakember" ismerőse?

Második kör: http://www.egriszin.hu/?c=cikk&id=4883

EgriSzin: Az Egri Lokálpatrióta Egylet többek között a kultúra területén felvetődő helyi kérdésekről, problémákról való együttgondolkodás és megoldások keresése szándékával hozott létre szakmai csoportokat, melyben fiatalok, helyi vélemények bevonásával szeretnének tenni Egerben a kultúra területén is. A kezdeményezés kapcsán nem találkoztam a ti nevetekkel, ám Habis László elnök a szórakozóhelyek kínálatának szegényességét illetően utalt az Egal Klub példájára, kijelentve, hogy nem kéne a fiatalokat a föld alá kényszeríteni.
Juhász Mihály: Tőle kell megkérdezni mire is gondol, hogy ki kényszerítené föld alá Eger ifjúságát, és milyen jelleggel. Számomra ez értelmezhetetlen kérdés, hacsaknem tényleg arra gondol, hogy az önkormányzat kulturális részlegei olyan rosszul működnek, hogy kénytelen úgymond alternatív lehetőségeket választani a fiatalság. De hát ezt szintén ott kéne megoldani, nem nálunk. Én azt hiszem, ha ő úgy gondolja, vagy bárki más, valóban meg lehetne beszélni Eger város kulturális életét, és hogy ki, mit gondol erről.
Nem tudom, hogy mi az üzenete ennek, hogy ilyen kijelentést tesz. Elég régóta benne van a közéletben, elég gyakorlott ember. Meglepő.
EgriSzín: Tudtommal a helyszínt annak idején az önkormányzat biztosította a klub számára, ami ellen az utóbbi időben a hivatalnak is sok kifogása van. Milyen helyet foglal el az Egal Klub Eger kulturális életében?
Juhász Mihály: Annyiban hadd utaljak vissza az előzőekre, hogy tényleg az önkormányzattól kaptuk a helyet, amiért a mai napig hálásak vagyunk és mi ezt tényleg nem felejtjük el, mint ahogy ők elfelejtenek nagyon sok mindent. Ezúton is köszönöm szépen Dr. Ringelhann Györgynek, Habis Lászlónak és Várkonyi Györgynek, akik az akkori városvezetés részéről rengeteget tettek a dolgokért. Egyszerűen érthetetlen hogyan változott meg ennyire ezen emberek némelyikének a véleménye.
Ami pedig az Egal Klub szerepét illeti, azt kell hogy mondjam, akárhogy is nem tetszik ez valakinek, aligha elvitatható tény, hogy nagyon fontos szerepet tölt be a városban. Ez a klub hetente háromszor van nyitva, és mindig van program, minden héten vannak élő kulturális események. Ilyen szempontból lehet, hogy ez valakinek fáj. Az, hogy mégsem olyan nehéz ezt megcsinálni, mint ahogy annak idején nekem mondták. Mintha némely programszervező azt próbálná sugallni, hogy havi egy-két színházi, zenei élő produkció bőségesen elég. Szerintem hetente nyugodtan lehet ezt csinálni.
Azt kell, hogy mondjam, hogy túlságosan fontos helyen szerepel a téma, ez viszont azért van, mert a környezet ezt diktálja. Mi egy alternatívát hoztunk létre bizonyos dolgok mellett. Egyébként elsősorban az olyan hagyományos szórakozóhelyek mellet, mint a kocsmák, diszkók, játéktermek, plázák. Úgy gondoltuk, hogy ez egy valós igény, és létrehoztuk, megteremtettük ezt az alternatívát.
Hogy aztán az a része annyira fölerősödött, hogy ez bizony egy valós és működő alternatíva a hagyományos művelődési intézmények mellett is, ez annak is köszönhető, hogy az a szféra nem teljesen jól működött. Persze mostanában vannak kézzelfogható jelei a javulásnak. Például egy ideje mindenfelé elkezdtek úgymond „másklubos” zenekarok koncertjeit szervezni, ami már csak azért is furcsa, mert pár évvel ezelőtt minket rettenetesen támadtak az önkormányzattól, hogy a program is rossz. Azóta én egyetlen olyan zenekarról sem tudok, amit akkor kifogásoltak, hogy azt valahol fölléptették volna hivatalosan. Viszont akik nálunk játszanak évek óta, azok a város legkülönbözőbb önkormányzati intézményiben élnek és virulnak. Ennek nagyon örülök, gratulálok, ezt így kell csinálni. Ha valami ilyesmi lesz a folytatás, akkor valószínűleg helyére fognak kerülni a dolgok. Az Egal klub az lesz, ami a szerepe. Egy klub, egy pinceklub. Még azt is felvállaljuk és bevalljuk, hogy ez pincében van, és koránt sincs olyan nagy jelentősége, hogy egy polgármester vagy egy képviselő foglalkozzon vele.
Hangsúlyozom, ehhez nem az Egal Klub dolgait kell megváltoztatni, vagy foglalkozni vele, hanem az összes egyébnek a helyét, és akkor a kettő egyensúlyba fog billenni.
EgriSzín: Beszéljünk most a klub idei kínálatáról. Mi várható?
Juhász Mihály: A problémák mellett, hihetetlen sok ötlettel rendelkezünk, ebben a tekintetben azt mondhatom, mintha szárnyalnánk is. Úgy látom, hogy ezek a nehéz időszakok, amelyek a válsággal csúcsosodnak ki, valahogy ahelyett, hogy a kedvünket szegték volna, inkább a lelkesedésünkhöz és ötleteinkhez adtak hozzá.
Röviden két dolgot szeretnék kiemelni. Két fesztiválról van szó, ami ebben a formában, idén először kerül megrendezésre a klubban. Ezek az Egri Kreatívok Tavaszi Fesztiválja és a Heves Megyei Kreatívok Őszi Fesztiválja. Részletesebben most a tavaszi programról beszélnék mivel nemsokára itt van. A lényeg, hogy 2010 márciusában „Egri Kreatívok Tavaszi Fesztiválja” címmel rendezünk egy zenei bemutatót a klubban, ami egész márciusban zajlik. A fesztiválon több száz egri előadóművész, zenész, dj, fotós, képzőművész mutatja be produkcióját, alkotását. Az előzetes hírek alapján úgy látom, hogy egyrészt a közönség is nagyon nyitott a dologra, másrészt pedig újra belenyúltunk egy olyanba, ami meglódította kicsit az emberek lelkesedését. Ugyanis rengetegen vannak, akik alkotnak valamit ebben a városban, bemutatkozási lehetőségük viszont, enyhén szólva alig akad.
Mi eddig is törekedtünk arra, hogy az egriek ne csak mint közönség, hanem mint előadók, alkotók is jelen legyenek. Most hogy ezeket az erőket egybefogjuk és fesztivál keretében mutatjuk be, talán jobban ráirányítja a figyelmet a művészetükre. Ősszel nagyjából ugyanezt tervezzük, egész Heves megyére kiterjesztve.
EgriSzín: Milyen produkciók várhatók a fesztiválon?
Juhász Mihály: Nem szeretnék neveket kiemelni, rövidesen elkészül a részletes program, amit megpróbálunk megfelelően propagálni. Inkább csak azt emelném ki, hogy péntekenként zajlik majd az egri zenekarok fesztiválja. Négy pénteket jelent, de tartaléknak még az április másodikát is fenntartjuk.
Helyi zenekarok fognak játszani a programban. Sokan nem tudják - ha nem is mindegyik aktívan és intenzíven - de csaknem ötven zenekar működik Egerben, ami igen nagy szám, ez önmagában több száz fiatal zenélését, ténykedését, kreativitását jelenti.
Több tucat a dj-k száma, akiket szintén vendégül fogunk látni, kisteremben, nagyteremben, egyszerre két szinten.
Nálunk havonta változnak a kiállítások. A számuk nagyjából tíz egy évben, nagyrészt szintén egriekre alapoz. Tulajdonképpen ez is egy folyamat, és természetesen most is egriek vesznek részt a fesztivál tárlatain. A többi művészeti ágra vonatkozóan azt emelném ki, hogy lesz egy mini filmfesztiválunk, egri alkotók filmjeiből.
Hozzászólások

Szóljon hozzá Ön is!


2010.01.23. 20:49:19 válasz írása
#1 Az EGAL a legjobb klub az országban. szégyen amit Habisék művelnek.

Kommentek (0)

Még nincs hozzászólás. Legyél te az első!
Hozzászólás írásához be kell lépned. Ha még nem regisztráltál, akkor megteheted itt.